Вибираємо борошно разом з Андрієм Бабаєвим

Все буде добре

В одній із програм тележурналу «Все буде добре» експерт проекту – технолог харчової промисловості Андрій Бабаєв розповів: які сорти борошна бувають, для чого її використовують, як в домашніх умовах перевірити якість, і як потрібно зберігати цей продукт. 

Існує три основних сорти борошна:
Борошно вищого ґатунку.
Це борошно виробляється з «ядра» зерна, на дотик повітряне. Колір білосніжний. Таке борошно використовують для здоби, тортів, тістечок. З борошна іншого сорту такого роду кондитерські вироби не вийдуть! Але є одне, незважаючи на якість і гарний вигляд готових виробів борошно вищого ґатунку практично не має корисних мікроелементів, це «голі вуглеводи».
Борошно першого ґатунку – найпоширеніше.
Воно робиться з крохмалистого шару. На дотик м’яке, тонкого помелу, колір – білий з кремовим відтінком. Борошно першого ґатунку має високий вміст клейковини і крохмалю, що робить тісто еластичним, а готові вироби – гарної форми, великого обсягу, приємного смаку й аромату. Борошно першого ґатунку використовують для нездобних виробів: булок, пирогів, млинців, локшини. У ньому достатня кількість фосфору і кальцію. Єдиний мінус – вироби цього борошна швидко черствіють. Знов-таки через високий вміст крохмалю.
Борошно другого ґатунку.
Це борошно робиться із цільного зерна. Значно темніше інших ґатунків, більш жовте. У ньому міститься велика кількість висівок. Використовують це борошно при виготовленні пряників, пельменів, вареників, млинців і хліба. Борошно другого ґатунку – найкорисніше, так як воно зберігає всі вітаміни і мінерали, містить більше білка.
Як вибрати якісне борошно 
Перша і єдина порада, яка допоможе вам перед покупкою – це упаковка. Ніколи не купуйте борошно в поліетиленових пакетах, в яких воно не може дихати. Тільки в паперових. Купувати борошно краще невеликими порціями, так як зі старого борошна, якому більше року, нічого доброго не вийде.
5 простих тестів, які допоможуть вибрати якісне борошно:
НАПОМАЦКИ. Чистими, сухими руками візьміть щіпку і розітріть її між великим і вказівним пальцями. Хороше борошно скрипить при стисненні, але не хрумтить. Якщо ж воно клеїться до сухих рук або скочується в маленький клубок – борошно відволожилося.

СМАК. Смак якісного пшеничного борошна ніжний, часто з солодкуватим присмаком. Якщо у смаку присутня гіркота, значить, борошно залежалося. Якщо відчувається смак цвілі – запліснявіле. Якісне борошно не хрумтить. Якщо ж присутній хруст, значить, в ньому є сторонні домішки, як правило, просто пісок.
КОЛІР. Змішати 1 чайну ложку борошна з 1 чайною ложкою води. При цьому колір не повинен змінюватися. Якщо ж відтінок посіріє – це означає, що борошно прострочене або неякісне.
ЗАПАХ. Так само можна визначити якість на запах – борошно повинно бути без запаху. Для перевірки запах потрібно посилити – залийте борошно гарячою водою і принюхайтесь. Запах меду – вірна ознака того, що борошно заражене борошняним кліщем. Кислий запах свідчить про те, що борошно пропало.
ДОМІШКИ. Щоб визначити, не міститься в борошні крейда чи вапно, потрібно змішати борошно з водою і вичавити в склянку лимонний сік або додати крапельку оцту. Якщо суміш починає шипіти – в ній міститься крейда.
Зберігання
Борошно має зберігатися в сухий ємності (скло, залізо) або той же паперовий пакет. Його можна закрити прищіпкою або гумкою. Якщо ж воно буде зберігатися у вологості, то буде втрачати свої властивості. Щоб уберегти борошно від вогкості, достатньо покласти в шафу кілька лаврових листочків. Вони вберуть у себе вологу.
У мішку борошно доцільно тримати тільки в одному випадку, якщо у вас в будинку живуть … миші! Але і в цій ситуації є вихід. Щоб убезпечити борошно від шкідників досить покласти в пакет 2-3 зубчики часнику.
Пам’ятайте! Борошно повинно зберігатися в темному сухому місці при температурі не більше 25 С. Також не можна тримати борошно з чимось з ярковираженим ароматом, адже воно відмінно вбирає будь-які запахи.
Більше порад дізнаєтеся в тележурналі «Все буде добре» з понеділка по четвер о 16:00 на СТБ.