Як вибрати якісний хліб

Все буде добре
Тележурнал корисних порад «Все буде добре» на СТБ продовжує розповідати про те, як правильно вибирати продукти самостійно. Цього разу ми вирішили приділити увагу такому продукту широкого вжитку, як хліб. В одній із програм експерт проекту в області технологій харчової промисловості Андрій Бабаєв розповів, як вибрати якісний хліб.

При виготовленні хлібобулочних виробів застосовують дві технології – класичну та хімічну. Якщо перша абсолютно нешкідлива для людини, так як в ній використовуються тільки натуральні компоненти і повністю витримуються норми приготування, то друга, щонайменше, не корисна для людського організму.
У хімічній технології використовують поліпшувачі – комплекс хімічних добавок. У їх складі: стабілізатори, згущувачі, ферменти, влагоудержівателі, консерванти. Ці хімічні речовини покращують властивості борошна. З їх допомогою хліб стає пишніше, вони надають йому колір і запах. Використовуючи ці добавки можна випікати красивий на вигляд хліб навіть з сирого та запліснявілого борошна. Але чи буде він корисним?
На полицях сучасних магазинів сьогодні можна побачити безліч різноманітних видів улюбленого всіма продукту. Як же, при такому різновиді хліба, відрізнити хімічний від натурального?
1) Натуральний хліб важить більше.
2) Якщо натиснути на хліб, виготовлений за хімічною технологією, то він з легкістю перетвориться з пишного – в плоский. У той же час, при натисканні на натуральний хліб, його форма практично не зміниться.
3) Ознака якісного хліба – це його свіжий запах. Якщо він полежить два-три дні, то цей запах втрачається.
4) Упаковка. Якісний хліб, який був виготовлений не на підпільних підприємствах, на упаковці повинен мати: маркування, дату виготовлення та адресу виробника.
Важливо знати:
Неправильне зберігання борошна, не дотримання вологості та температури призводять до того, що в борошні заводиться картопляна паличка і псує всю хлібобулочну продукцію. Визначити наявність шкідливих бактерій у хлібі достатньо легко. Потрібно всього лише розламати хліб і подивитися, щоб в ньому не було дрібних згустків, він був нещільний і не липким на дотик.
Ваше здоров’я – тільки в ваших руках. Прислухаючись до порад експертів проекту «Все буде добре» ви можете убезпечити себе і своїх близьких від неякісних продуктів. Дивіться тележурнал корисних порад з понеділка по четвер о 16:00 на СТБ.