Як не купити лопатку-вбивцю? Поради Тараса Шпіри

Все буде добре
На вашій кухні є вбивця, яка роками отруює вас і вашу сім’ю. Кишкова паличка, висипання на шкірі і хвороби печінки – причиною всіх цих бід може стати… звичайна кухонна лопатка. А з’ясувати, чи є така отруйниця на вашій кухні, допоміг Тарас Шпіра!

Пластикова лопатка

пластиковая лопаткаВелика частина пластикових лопаток не придатна для приготування їжі. На безпечній лопатці з пластику обов’язково повинні бути такі маркування: «харчовий пластик»  значок «келих-вилка» і «термостійкий пластик»  значок РР5, також на термостійкість вказують написи «Thermoplast» або «Duroplast». Маркування повинно бути нанесене на сам виріб.

ТЕСТ. Помістіть лопатку на сковорідку, поставте на середній вогонь і трохи почекайте. Якщо лопатка почне плавитися, то відразу ж викиньте її.

Силіконова лопатка

Перше, що має бути на лопатці  маркування РР5 і келих-вилка. По-друге, має бути вказаний матеріал силікон (SL). Але варіантів позначення цього матеріалу, на жаль, дуже багато, вони залежать від хімічного складу і країни виробника. Якісні силіконові лопатки не тільки досить зручні, але й дуже витривалі  вони витримують температуру від -40 до +280!

ТЕСТ. Для того, щоб визначити матеріал лопатки, потрібно відрізати невеликий шматочок і підпалити його. Якщо він стає білим, то це силікон. Зверніть також увагу на те, чи лопатка деформується від температури  справжній силікон дуже витривалий! А ще варто звернути увагу і на ціну, хороша силіконова лопатка зазвичай коштує близько 80-90 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тест-драйв блендера. Поради Тетяни Литвинової.

 

силиконовая лопатка

Нержавіюча лопатка

Лопатки з неякісних сплавів можуть призводити до накопичення в організмі важких металів. Щоб сталь стала стійкою до іржавіння, її обов’язково сплавляють з хромом і нікелем. На сучасних виробах з якісної нержавіючої сталі найчастіше можна помітити напис «stainless steel». Також іноземні виробники використовують цифри 18/8 або 18/10 для позначення нержавіючого металу. Вони вказують на відсоткове співвідношення хрому і нікелю у виробі  18% хрому і 8 або 10% нікелю. Такий сплав вважається нормою для посуду і не шкодить здоров’ю. З такого ж сплаву роблять медичні інструменти та резервуари для харчової промисловості.

ТЕСТ. Щоб перевірити з якого металу зроблена лопатка, зачистите наждачним папером виріб, а потім нанесіть на ту ж поверхню мідний купорос. Якщо лопатка поміняла колір, то її краще викинути, оскільки вона зроблена не з хрому і нікелю.

нержавеющая лопатка

Дерев’яна лопатка

Лопатки з дерева вважаються найбільш безпечним з точки зору матеріалу. Але вони є такими тільки до пори, до часу! А вся справа в тому, що дерев’яні лопатки не покриває нічим, вони просто шліфуються. За рахунок цього вони прекрасно вбирають все, що з ними стикається  жир, частинки їжі, воду, не винятком є ​​і миючий засіб. А коли на лопатці з’являються зазубринки, шорсткості, тріщини, то миючий засіб може проникати в будь-які щілини і залишатися там. Так що як тільки на вашій дерев’яної лопатці з’являються тріщини, навіть незначні  її потрібно викидати.

деревянная лопатка

Для дерев’яної лопатки ні в якому разі не можна використовувати миючий засіб. Її варто очищати розчином оцту або содою, таким чином, ви зможете уникнути вбирання в лопатку хімічних засобів. Друге  після кожного миття дерев’яні лопатки потрібно ретельно витирати і висушувати, щоб уникнути розмноження мікробів.

ТЕСТ. Візьміть голку і проведіть уздовж тріщини. Саме в цьому місці збирається бурий наліт  це і є мікроби, грибки та пліснява, які утворюються після зіткнення лопатки.