Старослов’янська страва – ситні щі від Тетяни Литвинової

Все буде добре

Масляна – традиційне слов’янське свято. І незважаючи на те, що протягом масляного тижня прийнято пекти і пригощати млинцями, можна приготувати ще багато різноманітних страв, які готували ще наші предки. Наприклад, щі, які додадуть бадьорості і сил! А навчить їх готувати всіма улюблений кулінар Тетяна Литвинова.

Складові:

Яловичина (мозкова кісточка, грудинка, край, огузок) – 0,5 кг

Квашена капуста – 350 г

Білі гриби – 200 г

Картопля – 2 шт.

Свіжа капуста – 200 г

Морква – 2 шт.

Ріпчасту цибулю – 2 шт.

Корінь селери – 1 шт.

Корінь і зелень петрушки – 1 шт.

Сухий кріп – 1 ст. л.

Лавровий лист – 5 шт.

Чорний перець – 8-10 горошин

Запашний перець – 5-10 горошин

Часник – 4-5 зубчиків

Вершкове масло – 1 ст. л.

Сметана – 100 мл

Гвоздика – 2 шт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зачарувати чоловіка? Гуляш з пивом від мольфарка Магдалени.

Приготування:

Зварити м’ясний бульйон. Очищені коріння селери і петрушки додати в бульйон. В кінці м’ясний бульйон приправити лавровим листом і перцем.

Дістати м’ясо з готового бульйону, очистити його від кісток, жиру і плівок. Нарізати невеликими шматочками.

Окремо варити гриби, додати в грибний бульйон сіль, перець горошком, лавровий лист, запашний перець, 2 гвоздики. Варити 20 хвилин на дуже маленькому вогні.

Окремо протушкувати квашену капусту. Для цього додати в капусту вершкове масло, залити окропом, накрити кришкою і відправити в розігріту до 180 градусів духовку на 1 годину.

Варені гриби нарізати тонкою соломкою, а цибулю і моркву – маленькими кубиками. Дрібно нарізати свіжу капусту.

Тепер у велику чавунну каструлю покласти м’ясо, трохи сирої капусти, гриби, тушковану квашену капусту, цибулю і моркву.

Залити все процідженим м’ясним і грибним бульйоном в рівних пропорціях і відправити на 2 години в духовку (температура 150 градусів).

Готові щі приправити дрібно нарізаним часником, зеленню і сметаною.