Як відрізнити справжній квас від підробки?

Все буде добре

Виявляється, в магазинах нам продають квас, який посилює спрагу і викликає виразку шлунку. Експерт шоу «Все буде добре» Костянтин Грубич розповів, як серед великого розмаїття квасу розпізнати підробку.

Подейкують, що квас вперше почали варити у Єгипті. Деякі впевнені, що цей напій випадково приготував селянин за часів Київської Русі. Чолов’яга  хотів спекти хліб, змішав змелене зерно з водою, яке забродило. Так і вийшов напій бродіння, який виявився надзвичайно корисним.

«Квас – це продукт молочнокислого та спиртового бродіння, – каже Константин Грубич. – Виробнику важливо тільки вчасно зупинити цей процес, щоб кислоти було більше, ніж алкоголю. Усе залежить від правильної рецептури та технології приготування квасу. Один виробник може її дотриматись, а інший – стратити. І тоді квас за вмістом спирту не відрізнятиметься від пива чи вина. Нині виробник може приготувати для вас натуральній «напій бродіння» та просто «газований напій».

tankard of kvass and rye breads with ears, on wooden table on brown background«Напій бродіння» може принести лише користь. У складі такого квасу обов’язково мають бути дріжджі, цукор та солод, або квасне сусло. Квасне сусло виготовляють на основі житнього солоду та ячменю. Усі ці компоненти забезпечують натуральне бродіння квасу та утворення у ньому молочнокислих бактерій, які покращують травлення та відновлюють корисну мікрофлору. Під час взаємодії дріжджів з квасним суслом відбувається натуральне виділення двоокису вуглецю. Завдяки ньому у квасі з’являються бульбашки та піна. Щоб відбувся цей природній процес, знадобиться чимало часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕЗакуски на скорую руку: алупатра от Сергея Калинина

А час – це гроші. Тому виробники можуть штучно газувати квас. Це такий собі квас нашвидкуруч «Напій газований». Щоб не чекати  природнього процесу бродіння, виготовляють  цей квас з так званого концентрату квасного сусла. Це порошок, у якому, насправді, немає нічого страшного.

Концентрат квасного сусла – це порошок з натуральних компонентів (борошна, ячменю). Щоб зробити смак такого квасу яскравим, виробники можуть використовувати ароматизатори,фарбники  та забагато підсолоджувачів.

Аби здешевити виробництво, найчастіше використовують синтетичні  замінники цукру, які у 200 разів солодші за цукор – аспартам, ксиліт, сорбіт. Доведено, що аспартам містить метанол, який  здатен знижувати рівень серотоніну у нашому організмі, що призводить  до роздратованості, порушення сну. А ксиліт і сорбіт – це синтетичні цукрові замінники, що можуть викликати алергію та розлади шлунку.

Штучно  загазований квас не матиме жодної користі. Більше того, людям з хворобами шлунково-кишкового тракту, особливо з гострими формами – гастритом, язвою – взагалі пити такий квас протипоказано! Це тільки загострить недуги.

383606673Під час натурального процесу бродіння виділяються молочнокислі бактерії, які й роблять квас таким корисним. У квасі з концентратів, процесу бродіння немає! Порошок просто розбавляють водою. А щоб замінити молочнокислі бактерії, які дають квасу характерний кислуватий смак, додають молочну чи оцтову кислоту, які можуть подразнювати стінки нашого шлунку та викликати гастрити.

Отже, якщо ви бачите у складі квасу такі компоненти, як оцтова чи молочна кислоти, знайте – цей квас несправжній. На пластикових пляшках виробник завжди вказує, чи це квас натурального бродіння, чи сильногазований напій. Тож замало  побачити на упаковці лише напис «Квас». Шукайте подробиць, а саме напису «Натуральне бродіння», а не «сильногазований напій».

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Как эффективно отмыть батареи от грязи?

Виробник також може маскувати штучний квас під назвою «квас купажований» – такий напій не матиме нічого спільного з корисним  квасом натурального бродіння.

Пастеризують, тобто  піддають додатковій термічній обробці, квас для того, щоб подовжити його термін зберігання. Якщо непастеризований квас може зберігатися до 7 діб, то пастеризований  від 3 до 6 місяців. Щодо користі, то у пастеризованому квасі залишається певна кількість живих дріжджів, які можуть продовжувати бродити просто у вашому шлунку, якщо запивати квасом солодощі – печиво чи цукерки. Це подарує вам дискомфорт у шлунку та здуття.

Як відрізнити справжній квас від підробки

Налийте квас у стакан. У якісного квасу дрібні бульбашки, які повільно піднімаються на поверхню. Це говорить про те, що у цьому напої пройшов процес бродіння. А значить, він корисний! Бульбашки штучно загазованого квасу будуть достатньо крупними і вони дуже швидко зникнуть.  

У справжнього квасу, коли ми наллємо його у стакан, на поверхні залишиться піна. Якщо ви налили квас, а піни немає, або вона швидко зникла – це штучно газований напій, який нічого спільного з квасом не має.

pro-kvasПодивіться на квас. Він має бути мутнуватим.  Це свідчить про наявність у ньому житнього солоду. Прозора, як скло, рідина може виявитись синтетичною підробкою квасу, тобто просто нашпигована фарбниками та підсолоджувачами газована вода.

Крім того, щоб перевірити, чи є у цьому напої дріжджі та солод, залиште його на кілька годин за кімнатної температури. Якісний квас стане ще більш кислуватим, а з неякісного випарується газ, і він перетвориться на  звичайну солодку воду.

Існує ще один спосіб перевірити – квас натуральній, чи підробка. Додайте до квасу чайну ложку соди і нагрійте напій. Натуральний квас має посвітлішати. Якщо квас свого кольору не змінив – перед вами напій нашпигований фарбниками та консервантами.