Як обрати огірки для соління, консервації та салату

Все буде добре

Багато господинь сьогодні відмовляються консервувати огірочки. Мовляв, возишся з ними кілька днів: відмочуєш, стерилізуєш, закатуєш, а потім взимку відкриваєш баночку, а замість довгоочікуваного улюбленого смаку і хрусту, мов резину скуштував.

Варто купувати огірочки вранці – тоді, ймовірніше, що вони будуть свіжими. Від сонця та спеки огірочки швидко в’януть. Повернути їм свіжість допоможе вода. Помийте і замочіть огірочки у холодній воді від 2 до 10 годин, в залежності від того, скільки маєте часу. Бажано міняти цю воду кожні 2 години. Таким чином огірки вбирають вологу, якої їм не вистачає, і стають знову пружними. Важливо не перетримати їх у воді (більше 10 годин).

Також краще купувати бруднуваті огірочки, по яким видно, що їх не мили. Адже під час миття шкірку огірків могли пошкодити. Наприклад, якщо огірок подряпали, на ньому є тріщини та вм’ятини, у ньому можуть початися процеси бродіння, хоча зовні ви можете цього не помітити. Через це, після консервації такий огірок не буде хрустким, матиме неприємний смак і може зіпсувати вам усю банку.

Щоб збільшити ефективність нейтралізації нітратів, краще відмочувати огірки у прозорому посуді, у місці, де багато світла. Сонячні промені допомагають швидше вивести нітрати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим побалувати себе на ніч?

Зазвичай, огірки ще оброблюють парафіном. Це стосується імпортних огірків, тому будьте особливо обережними у магазинах. У людей, які мають проблеми зі шлунком, парафін може викликати розлади травлення.

Є декілька особливостей овочу, відповідно до яких, ми маємо змогу обрати якісні огірки.

Перша особливість – це розмір огірка. Найкращий розмір для маринування огірків вважається 7-12 см. У них ще недорозвинене, ніжне та водянисте насіння. Для соління або, як його ще називають, квашення (це одне й те саме) огірочки мають приблизно такий самий розмір. Але краще віддавати перевагу трішечки меншим плодам – до 9 см. Для салатів підійдуть огірки будь-якого розміру.

Друга – це колір огірків. Для маринування підходять огірки темно-зеленого кольору, як листочок від вишні. Для соління огірочки можуть бути, так само, як і для маринування – темно-зеленими. Одними з найсмачніших вважаються огірки зі світлими кінчиками або невеличкими білими, але не жовтими, смужками, вздовж плоду. Колір огірочків для салатів може бути як світлим, так і темним. Головне, щоб на ньому не було жовтих плям.

Третя – звернути увагу на шкірку. Сорти огірків для маринування і соління були виведені спеціально. Саме тому вони мають тоненьку шкірку. Завдяки цьому, огірки швидко і рівномірно вбирають у себе розсіл. Салатні огірки, навпаки, мають товсту шкірку, яка дозволяє довго зберігати привабливий товарний вигляд овочу. Натисніть на шкірку огірка нігтем – якщо вона легко розривається, в такому разі огірок чудово підходить для консервації.

Четверта – це пухірці на огірку. Окрім товщини шкірки, якість, ще можна визначити за кольором пухирців. Якщо ви бачите на пухирцях огірочка чорні цяточки (шипи), це означає, що він ідеально підходить для маринування та консервування. А от якщо шипи на пухирцях білого кольору – це виключно салатний сорт, який буде непридатним для консервування.