Універсальні правила: як вибрати заморожену океанічну рибу

Все буде добре

Заморожена риба може бути небезпечною для здоров’я. Експерт тележурналу корисних порад «Все буде добре» на СТБ Андрій Бабаєв розповість, як зробити правильний вибір.

«Тріо найпопулярніших в Україні риб – минтай, хек та пангасіус – потрапляє на наші прилавки в замороженому вигляді, – розповідає Андрій Бабаєв. – Справді, заморожування зберігає 90 % корисних властивостей риби, однак під крижаною глазур’ю можуть ховатися неприємні сюрпризи. Щоб не попастися на гачок недобросовісних продавців, потрібно знати правила вибору замороженої риби та поширені прийоми обману покупців. Одні з основних факторів ризику – паразити, які живуть практично у всіх видах риби, і поліфосфати (харчові добавки Е452), утримують вологу й тим самим практично вдвічі збільшують вагу риби. При заморожуванні сухим штучним способом паразити гинуть, проте їх залишки можуть викликати алергію або отруєння у людини з ослабленим імунітетом. Якщо розморожене м’ясо риби відновлює форму після натискання на нього пальцем – значить , її заморозили здоровою та свіжою. Поліфосфати не тільки вимивають з риби білки, знижуючи її харчову цінність в 2-3 рази, а й часто стають причиною отруєнь, захворювань ШКТ та серцевих недуг. На жаль, в Україні немає ні норм вмісту поліфосфатів в рибі, ні методів їх визначення. Якщо м’ясо пухке, желеподібне, швидше за все в нього ввели багато поліфосфатів, що зруйнували структуру м’яса. Тому не купуйте роздільну рибу: цілу рибину набагато складніше напхати поліфосфатами, ніж філе та стейки. Ще хочу застерегти вас від поширеного обману: під виглядом дорогих сортів – тріски або окуня, вам можуть підсунути дешевші хек, минтай або пангасіус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати смачний хек?

Постарайтеся запам’ятати, як виглядає риба різних сортів та знову-таки не купуйте її в роздільному вигляді! Є 5 універсальних правил вибору замороженої риби:

1) звертайте увагу на те, який відсоток глазурі вказано виробником! При цьому глазур не повинна відставати від тушки при постукуванні. Якщо риба продається у вакуумній упаковці, вона може бути і зовсім без глазурі

2) у складі не повинно бути харчових добавок Е 451 та Е452 – тому віддавайте перевагу рибі у фабричній упаковці: тільки так ви зможете перевірити маркування

3) зверніть увагу на колір риби: якщо м’ясо або кісточки мають жовтуватий відтінок, рибу заморозили несвіжою

4) тушка повинна бути рівною, не понівеченої – інакше цю рибу, швидше за все, заморозили повторно

5) переконайтеся, що кожна рибка була заморожена окремо, а не блоком: це гарантія того, що її не розморожували кілька разів».

Більше корисних порад дивіться з понеділка по четвер о 16:00 на СТБ.

Джерело: журнал «Твоє здоров’я»