Як варити каші: докладна інструкція

Все буде добре

Каша – незамінна на кухні будь-якої господині і мами. Цей універсальний гарнір підходить практично до всіх страв. До того ж, каші дуже смачні і корисні для всієї родини. Як же зварити розсипчасту, ароматну і добре проварену кашу?

0_9f51a_274b2d98_L

Кожна крупа має свої особливості. Щоб приготувати смачну кашу з кукурудзи, пшона, гороху, гречки, рису або інших продуктів потрібно знати декілька хитрощів. Про це трохи пізніше. А поки існує пара загальних правил, яких варто притримуватися для варіння будь-якої каші.

Посуд з товстим дном. Найкраще для приготування каші підійде неемальована каструлька. Наприклад, чавунна зі злегка опуклим дном. Кришка повинна максимально прилягати до каструлі.

Кришка. Під час варіння крупи, не піднімайте кришку і не перемішуйте кашу. Оскільки більшу роль в приготуванні каші грає пар. Після закипання води, зменшіть вогонь. Так ви дозволите воді випариваться повільніше, і каша добре проварити.

Гречка

как-варить-гречку-фото-2

Перш, ніж приступити до приготування улюбленої гречаної каші, переберіть і промийте крупу.

На 1 склянку гречки потрібно 2,5 склянки холодної води. Засипаємо крупу в воду, ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Після того, як каша закипіла, зменшуємо вогонь і варимо 15-20 хвилин.

Смачна каша вийде, якщо посолити її на початку варіння. Також в середині можна додати дрібно нарізану сиру цибулю. Киньте його в майже готову кашу, накрийте кришкою. Бажано не перемішувати кашу.

За 2 хвилини до кінця приготування, киньте в кашу невеликою куочек вершкового масла.

Подавати гречку можна з грибами, соєвим соусом або з тушкованим м’ясом.

Пшоно

b87a29a5

Читайте також : Як приготувати сніданок на кілька днів?

Пшоно – найбрудніша крупа. Його треба дуже ретельно почистити від чорних крупинок і сміття. Після цього кілька разів промиваємо кип’яченою водою, міняючи її. На завершення обшпарюємо крупу окропом. Тільки такий процес допоможе позбутися від гіркоти майбутньої каші.

Викладаємо суху крупу на сковорідку. І трошки обсмажуємо її без використання масла.

На 1 склянку крупи знадобиться 4 склянки води. Спершу доводимо воду до кипіння, потім зменшуємо вогонь і засипаємо пшоно. Варимо крупу під накритою кришкою приблизно 20 хвилин.

Після чого відкриваємо кришку, солимо її (1/2 чайної ложки). Якщо необхідно доливаємо ще води і готуємо ще хвилин 10.

Кукурудза

kukuruznaiya-dieta_2

Перед приготуванням кукурудзяної каші крупу також слід промити.

На 1 склянку крупи необхідно 2,5-3 склянки води. Висипаємо крупу в киплячу воду. Доводимо до кипіння, після чого зменшуємо вогонь.

Солимо, прикриваємо кришкою і варимо протягом 30 хвилин до тих пір, поки каша не загусне. Періодично помішувати кашу, щоб вона не підгорає.

Додаємо вершкове масло. Ретельно перемішуємо. Накриваємо кришкою, укутуємо каструлькою і залишаємо у спокої приблизно на годину. За цей час кукурудзяна каша насититься маслом, настоїться і стане ароматною й смачною.

Рис

Рис теж небхідно ретельно промивати. Особливо, якщо він нешліфований. Саме такий рис вважається смачним та корисним, оскільки зберіг у собі все найцінніше.

На 1 склянку рису потрібно 1, 5 склянки води. Засипаємо крупу до заздалегідь підсоленої води. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо приблизно 10-12 хвилин до готовності. Коли каша буде готова, не піднімайте кришку. Дайте їй «упаритися» ще хвилин 10.

risovaya-kasha-v-mulytivarke-04

Ідеальним блюдом для сніданку буде рисова каша на молоці. Для цього підійде круглозерні крамхальні сорти. Такий рис промивати не потрібно.

Заливаємо 200 гр рису невеликою кількістю води (щоб покрив рис). Помішуємо його, щоб не підгорав.

Коли рис вбере воду, додаємо трохи молока. Готуємо на великому вогні, поки він не закипить. Після чого, зменшуємо вогонь і варимо кашу протягом хвилин 10. В той момент, коли каша загустіла, знову вливаємо молоко невеликими порціями.

Солимо, додаємо цукор (можна ванільний екстракт). Підливаємо періодично молоко до тих пір, поки рис не стане м’яким.

Після цього додаємо трохи вершкового масла. Якщо каша досить рідка, дайте їй настоятися 10 хвилин – і вона готова до подачі. Пам’ятайте, що при наполяганні рисова каша загусне.