PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImRvYnJlLnN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo=

Хліб з коренеплодами від Самвела Адамяна

Все буде добре

Надя запитала у дієтолога Світлани Фус, як зробити хліб корисним, і щоб він не псував фігуру – і вона порадила додати коренеплоди, в яких є багато клітковини!

Надя запросила до себе в студію випускників «МастерШеф», щоб вони запропонували кращий рецепт з найбільшою кількістю використаних овочів. Самвел Адамян зголосився приготувати хліб, використовуючи ріпу, пастернак, топінамбур, моркву і селеру!

Складові:

  • Ріпа – 1/2 шт.
  • Корінь селери – 1 шт.
  • Топінамбур – 2 шт.
  • Пастернак – 1/2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Мелений коріандр 1-2 ч. Л.
  • Сушений базилік – 1-2 ч. Л.
  • Кмин – 1-2 ч л
  • Шавлія (посипаємо хліб зверху) – 2 ч. Л.
  • Борошно житнє (грубого помелу) – 2 ст.
  • Борошно пшеничне – 1,5 ст.
  • Молоко (тепле) – 1 ст.
  • Дріжджі (свіжі) – 25 г
  • Вода – 0,5 ст.
  • Цукор – 1 ст л.
  • Сіль – 1 ч л.
  • Оливкова олія – ​​1 ст. л.
  • Вершкове масло – 20 г

Приготування:

  1. Налити 1 чашку теплого молока в миску, додати в молоко 1 столову ложку цукру, 25 г свіжих дріжджів і 0,5 склянки просіяного пшеничного борошна.
  2. Перемішати виделкою і поставити миску в тепле місце на 10 хвилин або поки на поверхні тесту не з’являться бульбашки.
  3. У велику миску просіяти 1 склянка пшеничного борошна і 2 склянки житнього борошна грубого помелу.
  4. Додаємо 1 ч. л. солі, кмин, мелений коріандр і сушений базилік і перемішуємо суміш за допомогою віночка.
  5. Перемішування за допомогою віночка для збивання не тільки допомагає змішуванню, але одночасно ще більше насичує борошно киснем. Тим часом на поверхні молока з’явилися пухирі.
  6. Виливаємо опару з дріжджами в центр нашої миски з борошном, додаємо ще ½ стакана теплої води, 1 ст. л. рослинного масла і вимішуємо тісто.
  7. Розміщуємо наше вимешенное тісто в миску, злегка змащену олією, накриваємо пластиковою плівкою і поміщаємо в тепле місце.
  8. Топінамбур, ріпу і пастернак нарізаємо дрібними кубиками, потім злегка бланшируємо їх, щоб полегшити за вагою! Овочі повинні бути сухими – тому ми відкинемо їх потім на сито, щоб стекла вода! Моркву і селеру натираємо на крупній терці. Всі овочі повинні бути сухими (сік гарненько віджати!).
  9. Коли тісто підійшло – викладаємо його на припорошену борошном поверхню столу і додаємо в нього наші овочі, добре вимішуємо тісто.
  10. Закладаємо тісто в круглу форму для кексу, змащену вершковим маслом. Зверху посипаємо хліб сухою шавлією!
  11. Розміщуємо тісто (у формі) на припорошене борошном деко. і накриваємо все зверху харчовою плівкою. Ми залишаємо хліб на 40 хвилин в теплому місці – поки він не збільшиться у розмірах!
  12. Розігріємо духовку до 200 градусів. Коли хліб підійшов – видаляємо пластикову плівку і ставимо хліб в духовку випікатися на паровій бані – для цього ставимо на піддон духовки ємність з водою.
  13. Випікати хвилин 25-30 або до легкого золотистого відтінку.

Підказка від експерта: Добре пропечений хліб видає при постукуванні по корочці (краще перевіряти не верх, а дно!) «порожній» звук.