PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImRvYnJlLnN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo=

Як вибрати морепродукти для новорічного салату?

Все буде добре

Експерт шоу «Все буде добре» Костянтин Грубич розповів, на що варто звертати увагу при виборі морських делікатесів.

ВОСЬМИНОГИ. Мляві щупальця і ​​каламутні очі – ознака несвіжості. А ось запах йоду, сіро-коричнева шкірка і блискучі прозорі очі – це якраз ознаки свіжості. Не женіться за розміром: дрібні тушки м’якіші і соковитіші. Термін придатності не повинен перевищувати 24 місяці. Щоб смачно приготувати і пом’якшити м’ясо восьминога, його потрібно «налякати». Підготуйте дві каструлі: в першу налийте крижану воду, в другу – окріп, і по черзі опускайте його то в одну, то в іншу каструлю (п’ять-шість разів буде достатньо). Потім опустіть восьминога у киплячу воду і доваріть до готовності.

ny7

МІДІЇ. Купуючи мідії, уважно огляньте мушлю: на ній не повинно бути ані сколів, ані тріщин. Мушля у свіжої мідії повинна бути щільно закрита. Якщо вона пошкоджена або відкрита, не купуйте: це означає, що молюск мертвий. Однак розкритися мушля може і у мідій, що заснули. Перевірити, наскільки «міцно» заснула мідія, можна уколовши або надрізавши ніжку усередині мушлі: якщо м’яз скоротиться, значить, вона жива. Живі мідії також реагують на лимонний сік – пара крапель, вижатих на мідію, покаже, жива вона чи ні. Не лякайтеся кольору мідії – так само, як і устриця, вона може бути і сірою, і зеленуватою, і навіть рудою. А ось, купуючи заморожені мідії, у першу чергу потрібно звернути увагу на колір і розмір. Вони повинні бути світлі і пружні і без жовтих напливів. Старі і зіпсовані молюски мають сіро-чорні відтінки, зморщені и порохляві на вигляд.

Дивіться також: Як вибрати червону рибу?

КАЛЬМАРИ. Якщо на продукті стоїть дата виробництва з липня по серпень, значить, кальмар був заморожений відразу після лову, адже саме в цю пору року йде основний промисел кальмарів. Відповідно, такий продукт не піддавався повторному заморожуванню в кілька етапів і зберіг максимальну кількість корисних речовин. Краще купувати неочищену тушку, оскільки очищені і нарізані кальмари вже мінімум два рази піддавалися заморожуванню. Несвіжих кальмарів видає шкірка, що луснула. У свіжих кальмарів плівка ціла і зазвичай рожевого кольору. На заморожених кальмарах припустима тонка крижана скоринка: вона зберігає соковитість і свіжість. Пам’ятайте, щоб посмажити або стушкувати кальмари, потрібно не більше п’яти хвилин. Саме в цьому часовому проміжку кальмари виходять м’якими. Якщо їх пережарити, то білок, з якого складається м’ясо, затвердіє і його вже практично неможливо буде знову зробити м’яким. Щоб зварити, досить опустити тушку у воду на три хвилини.