Шотландський кекс: рецепт новорічного десерту

Все буде добре

Не хочете весь святковий день провести на кухні? Приготуйте шотландський кекс до Нового Року вже сьогодні, і до 31 грудня він стане тільки смачнішим! Це обіцяє Наталя Фаліон, яка готова поділитися рецептом.

шотландский новогодний кекс

Шотландський різдвяний кекс з часом стає тільки смачнішим

Інгредієнти:

  • мигдаль (сушений) – 70 г.
  • смородина (свіжоморожена) – 300 г
  • Кумкват або інші цитрусові цукати (сушений) – 75 г
  • родзинки світлий – 125 г
  • родзинки темний – 125 г
  • журавлина сушена – 125 г
  • масло вершкове – 150 г
  • борошно – 370 г
  • цукор – 2 ст. л.
  • яйця курячі – 2 шт.
  • простокваша – 50 г
  • Виски (коньяк або міцне домашнє вино) – 60 мл
  • імбир мелений – ½ ч. Л.
  • кориця – ½ ч. Л.
  • перець чорний мелений – ¼ ч. Л.
  • перець духмяний мелений – щіпка

Собівартість приблизно 178 грн, загальна вага приблизно 1650 кг

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маковий кекс, що не стає черствим

Приготування:

  1. Чорну смородину попередньо розморозити, злити рідину. Мигдаль очистити від шкірки, заливши попередньо на 5 хвилин гарячою водою. Підсушити і розмолоти 1/3 мигдалю дрібно, 2/3 побільше. Кумкват порізати дрібними шматочками, родзинки промити гарячою водою. Змішати в мисці мигдаль (крупномелений), родзинки двох видів, в’ялену журавлину, кумкват.
  2. Для пісочного тіста просіяти на дошку 300 г борошна з дрібкою солі, додати холодне масло, порізане шматочками і порубати ножем в крихту. Додати 3 ст. ложки крижаної води і швидко замісити тісто. Скачати тісто в колобок, обернути харчовою плівкою і покласти до холодильника на 30 хвилин.
  3. Потім тісто тонко розкачати між шарами харчової плівки, вирізати пласти необхідних розмірів і викласти боки і дно форми для випічки. Форму попередньо застелити папером для випічки і змастити маслом.
  4. Для начинки: Змішати 70 г борошна, дрібномелений мигдаль, імбир, корицю, духмяний і чорний перець, перемішати.
  5. Висипати борошно зі спеціями у велику миску, додати чорну смородину і, струшуючи миску, перемішати, щоб борошно покрило всі ягоди.
  6. Потім додати сухофрукти і ще раз перемішати.
  7. У чашці збити виделкою яйця з цукром і простоквашу (можна взяти кефір). Додати яєчну суміш і алкоголь до сухофруктів, добре перемішати.
  8. Формуємо кекс: Викласти начинку в форму і добре ущільнити ложкою.
  9. Зверху накрити кришечкою з тіста і защипнути краю.
  10. Випікати при температурі 170 градусів 2,5 години. Якщо зверху почне занадто рум’янитися, накрити фольгою. Готовий кекс остудити, загорнути у фольгу і покласти в холодильник мінімум на 5-7 днів.