PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImRvYnJlLnN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo=

Як вибрати оливкову олію для новорічних салатів?

Все буде добре

Немає кращої заправки для новорічного столу, ніж оливкова олія. Експерт шоу «Все буде добре» Костянтин Грубич розповів, як вибрати якісний продукт.

«Існує кілька видів оливкової олії, – каже Костя Грубич. – Extra Virgin – це олія першого віджиму, холодного. Оливки просто завантажують в спеціальну машину, яка вичавлює з них сік. І при цьому не застосовується висока температура, також не застосовується жодна хімія».

На етикетці вказують кислотність. Чим нижче число, тим краще. Цей показник являє собою кількість вільних жирних кислот в оливковій олії. Жирні кислоти у вільній формі завдають шкоди клітинам організму, тому ми прагнемо до низьких значень. У маслі Extra Virgin міститься максимум 0,8 кислоти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вибирати бочковий оселедець

Виробник №1 фасованої оливкової олії на міжнародному ринку – це Італія. Якісна оливкова олія виробляється також в Іспанії, Греції, Франції, Туреччині, Ізраїлі, Кіпрі. Італійська та іспанська оливкова олія – найчастіший гість на прилавках українських магазинів. На пляшці олії Extra Virgin має бути написано: оливкова олія холодного віджиму.

ny4

Virgin – цю олію отримують таким самим методом холодного віджиму, максимальна температура віджиму – 27 градусів. Різниця в тому, що Virgin виробляють з оливок нижчої якості, ніж масло Extra Virgin.

Оливкова олія боїться сонячного світла. Під дією сонячних променів в ній відбуваються реакції, які розкладають олію і зменшують її корисні якості. Масло буде краще зберігатися саме в темній скляній пляшці. Якщо ви купили в світлій прозорій пляшці, тоді візьміть звичайну скляну темну пляшку (з-під пива, наприклад) і перелийте в неї.

На перший погляд визначити погану оливкова олію важко. Потрібно уважно придивитися до консистенції, щоб вона була однорідною. Поставте олію в холодильник. Осад буде схожий на білі пластівці. А якщо вона простоїть три дні, так взагалі повністю замерзне.

Оливкова олія – не вино. І чим вона «молодша», тим корисніша. Дивіться на дату виробництва та строк придатності. Сумлінні виробники завжди ставлять дату. Термін зберігання олії з моменту виробництва не повинен перевищувати 18 місяців, тому шукайте більш «молоду» олію.