PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImRvYnJlLnN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo=

Готуємо свій організм до святкового столу! Поради Світлани Фус

Все буде добре

Після бурхливих новорічних свят ви не можете позбутися від печії, здуття або запору? Дієтолог Світлана Фус розповість про топ-5 продуктів, які допоможуть впоратися з проблемами шлунково-кишкового тракту і зробити ваше післясвяткові настрій не менше позитивним!

Риба

У рибі знаходиться білок, на який організм витрачає дуже багато сил, щоб переварити їжу. Саме це і покращує наш обмін речовин. Ще білок бере участь у синтезі гормонів, які витрачаються на перетравлення їжі, тому за 2-3 дні до свята з’їдайте 70-100 грамів білкової їжі. Щоб розігнати обмін речовин ще сильніше, додавайте до риби чорний перець.

рыба

Фенхель

Під час свят і застіль в організмі може накопичитися багато газів, що призводить до постійного відчуття здуття. А фенхель або його насіння допомагають знизити газоутворення і не створювати дискомфорт в організмі. Він містить речовину анетол, яка стимулює травну секрецію і виділення шлункового соку, а також надає заспокійливу дію на травну систему. Крім того, саме міститься в фенхелі аспарагінова кислота допоможе прибрати надлишок газів в організмі. Необхідна добова доза – 1 чайна ложка насіння протягом 2 днів до свята. Додавайте їх під час приготування супів, салатів, також можна додавати в напої (наприклад, в чай). Крім того, ці приправи можна просто пожувати, якщо ви переїли.

фенхель

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Класичний рецепт олів’є

Морська капуста

Під час новорічних свят все грішать вживанням шкідливих продуктів – жирного, солоного, смаженого, копченостей і алкоголю! Морська капуста допомагає накопичити в організмі речовини, які сприяють швидкому очищенню шлунково-кишкового тракту від токсичних речовин, які з’являються після вживання всього вище перерахованого. У морській капусті містяться альгінати – ентеросорбенти, які зв’язують і виводять з організму токсини і поганий холестерин. Крім того, розчинні рослинні волокна, що містяться в морській капусті, покращують роботу шлунка і кишечника. Також в ній міститься чимало високомолекулярних полісахаридів, які позитивно впливають на водно-сольовий баланс організму, покращують роботу травної системи і нормалізують обмін речовин. Взагалі морська капуста – це практично вся таблиця Менделєєва – в ній дуже багато корисних речовин. Вживайте до 100 грамів морської капусти в день за 2 дні до застілля. До речі, таку саму дію мають висівки і бобові!

морские водоросли

Мандарин

Брак в раціоні клітковини і достатньої кількості рідини не дозволяє нормально працювати кишечнику, що призводить до виникнення запору. Поповнити запас цих відсутніх компонентів в організмі допоможуть цитрусові, а особливо – мандарин. Пектинові сполуки, які містяться в мандаринах, поліпшать роботу кишечника і допоможуть врегулювати стул. Так само мандарини багаті калієм, який запобігає запорам. Для поліпшення роботи кишечника, профілактики запорів з’їдайте по 2-3 плоди за 30-40 хвилин до їди або в перервах між прийомами їжі.

мандарин

Квашена капуста

Прискорити перетравлення їжі вам допоможе капуста, але не звичайна, а квашена! У ній міститься велика кількість органічних кислот, завдяки чому поліпшується процес травлення. Органічні кислоти, змішуючись з шлунковим соком, нейтралізують дію патогенних мікробів, які викликають здуття і гнильні процеси. Якщо додати в салат з капустою невелику кількість рослинної олії, це буде сприяти скороченню шлункового міхура, і виробленні жовчі, що прискорить перетравлювання їжі. Вживати даний продукт потрібно протягом 2 днів до свята.

квашеная капуста

З знаннями продуктів, які допоможуть шлунку впоратися з тяжкістю, ви цілком озброєні і готові до свят, які пройдуть без наслідків!