Обираємо якісний кетчуп з Андрієм Бабаєвим

Все буде добре

Експерт з якості харчових продуктів Андрій Бабаєв розповість про те, за якими критеріями вибрати якісний кетчуп.

Упаковка кетчупу дасть дуже багато підказок про його якість. Склалася така тенденція, що дорожчий і натуральний кетчуп, продають в скляній тарі. І це неспроста. Крім того, що скляна тара екологічно безпечна, технологія виробництва кетчупу у склі вимагає додаткової термічної обробки продукту – його стерилізації. Тобто повного знищення мікроорганізмів. Тому стерилізований продукт не потребує консервантів.

кетчуп 1

Кетчуп у пластиковій і вакуумній упаковці лише пастеризують, а пастеризація – це одноразове нагрівання продукту, в результаті чого гинуть тільки активні бактерії, а їх спори залишаються в життєздатному стані. При найменшому порушенні умов зберігання продукту ці бактерії починають інтенсивно розвиватися. Щоб убезпечити себе, деякі виробники здобрюють кетчупи в вакуумі і пластиці консервантами.

Маленька підказка: навіть якщо на кетчупі у вакуумній або пластиковій упаковці написано – «без консервантів» подивіться на його термін придатності – якщо він вище 9 місяців – це має викликати у вас побоювання, швидше за все виробник приховав консервант. Інша справа кетчуп у склі – там термін придатності може досягати і півтора років.

Мало хто знає, що якщо кетчуп погано виливається з пляшки, це говорить про його високу якість.

Не раджу купувати кетчуп у пластиці, він поступово може виділяти шкідливі полімери, які можуть потрапити до соусу. Як правило, у пластиковій тарі продають кетчупи другої категорії.

Кілька особливостей, на які потрібно звернути увагу при виборі кетчупу. Якщо ви читаєте склад: першими в списку стоять інгредієнти, яких в кетчупу найбільше. Тому добре якщо першими будуть томати або томатна паста.

Якщо у кетчупі помітні шматочки спецій, вони повинні бути притаманні власному кольору. Наприклад, шматочки часнику мають бути білими, а петрушка –- зеленою. Якщо все спеції червоного кольору – це говорить про те, що в кетчупі є барвник.

Кетчуп з бульбашками повітря краще не купувати, тому що, швидше за все, він заграв.

Не варто боятися, якщо з кетчупу виливається кілька рідких крапель, коли ви його відкриваєте. Справа в тому, що кетчуп фасують гарячим, в результаті на поверхні упаковки конденсується волога, яка збирається у вигляді декількох крапель на кришечці. Але кетчуп не має постійно розшаровуватися. Це говорить про порушення умов зберігання продукту.

кетчуп 2

У кетчупі вищої категорії має бути не менше 30 відсотків томат продуктів, інша частина – яблучне пюре. Щоб надати кетчупу правильну консистенцію, без крохмалю також не обійтися.

У вашому кетчупі будуть свіжі томати, якщо дата виробництва – серпень або вересень – саме в цей час збирають урожай помідорів. Весь інший кетчуп протягом року готують з концентрованої томатної пасти. І це нормально! Навіть самий високоякісний кетчуп можуть готувати з томатної пасти.

Кетчуп екстра-категорії містить лише томат або томатну пасту, воду і спеції.

Підсумуємо:

  • Якщо ви хочете купити по-справжньому томатний кетчуп без барвників і загусників вибирайте соус у скляній тарі з написом на зворотному боці упаковки – категорія «Екстра». Ціна цих кетчупів досить висока. Але в цьому випадку ціна виправдана.
  • Не купуйте кетчуп у пластиці – це соус найнижчої якості.
  • У складі першими повинні бути вказані томати або томатна паста.
  • Консистенція кетчупу повинна бути густа і в’язка, а колір бордовим. Яскраво-червоний колір говорить про те, що в кетчупі є барвники. А якщо є барвники, значить, більшу частину томатів тут замінили овочевим або фруктовим пюре і крохмалем.
ВІТАННЯ!
Будь ласка, допоможіть нам покращити СТБ -
поставте 2 чесних галочки:

1.

2. Мені

Будь-ласка, заповніть всі поля