Як правильно заварювати чай: топ-6 рецептів смачного напою

Все буде добре

Ми нерідко здогадуємося, що робимо все не так, коли починаємо чаювання. Але найчастіше наші пізнання, як правильно заварювати чай, обмежуються лише тим, що температура води для чорного і зеленого чаю відрізняється або що для крупного та дрібного листа час витримки теж різний. Але який саме? Ці та інші хитрощі ми розкриємо у нашому матеріалі.

642x361_Know_Your_Teas_Black_Tea

Як правильно заварювати чорний чай

Найпоширеніша помилка – це двічі кип’ятити воду, що використовується для чаю. Тому розраховуйте, скільки саме вам знадобиться води, коли заповнюєте чайник і нагріваєте його. Воду в ідеалі використовувати джерельну. Ясна річ: в місті це вкрай складно. Тому не нехтуйте фільтрами. Або хоча б відстоюйте воду у відкритій тарі перед кип’ятінням.

Щоб прибрати жорсткість води, яка зіпсує смак чаю, додайте в неї дрібку цукру, солі або харчової соди перед кип’ятінням.

Вимийте «заварник» і висушіть його! Кращим для цих цілей є чайник з «дихаючої» глини або фарфоровий.

Крупнолистовий чорний чай досить заварити за п’ять хвилин, а мелколістової – за чотири! Оптимальна температура гарячої води – до «білого ключа» – це коли масово спливають бульбашки повітря – до 100° C! Дайте охолонути до 80-85° C і тільки тоді заливайте чай. До того окропом можна ополоснути і нагріти чайник. Дозування: по ложці сухого чаю на кожну чашку, яку вміщує заварник +1 ложка.

Виливати у заварник всю воду відразу теж неправильно: спочатку заповніть від половини до 2/3 обсягу, накрийте кришкою, зверху лляною серветкою, щоб закрити носик. Тримайте так половину відведеного терміну для заварювання, потім долийте воду, що залишилася, і дотримайте до належних 3-4 хвилин.

Пийте чай відразу! Як стверджують англійці, через 20 хвилин він уже непридатний до вживання і шкідливий!

Як заварювати зелений чай

Дотримуйтеся тієї ж технології, яку ми описали вище для чорного чаю. Відмінності полягають в тому, скільки заварювати зелений чай. Тут час заварювання збільшується до 8-10 хвилин, з яких ви 3-4 хвилини тримайте чаїнки під 1 см води, потім доливаєте до половини чайника на 2-3 хвилини і тільки потім доливаєте доверху. Натомість зелений чай можна заварювати 3-4 рази. Описаною вище схемою при повторному приготуванні чаю можна знехтувати.

Як правильно заварювати чай каркаде

krasnyj-chaj-karkade-polza-i-vred-5-550x312

Каркаде готується з пелюсток гібіскуса (він же суданська троянда). На відміну від звичайного чаю, який потрібно заливати гарячою водою, сушені пелюстки все ж бажано заливати холодною водою і доводити до кипіння. Варити протягом 3-5 хвилин. Можна також настоювати пелюстки у воді кімнатної температури протягом години.

Заварюємо чай з липою

Linden-Tea1

Гарячий напій з липового квіту готується таким чином: у нагрітий керамічний чайник засипається суха липа. Пропорції – 1 столова ложка на 200 мл. Заливається водою температурою 90-95° C. Настоюється 20-25 хвилин.

Чай з шипшиною – як заварювати

rosehip-tea-against-autumn-colds

Під чаєм з шипшини зазвичай мається на увазі настій зі свіжих або сушених ягід. Пропорція – один до десяти. В середньому на літр окропу необхідно п’ятнадцять ягід. Якщо плоди дрібні – двадцять. Трохи помніть, потовчіть ступкою або проколіть голкою, щоб вміст ягоди ефективніше потрапляв в воду. Залийте гарячою водою. Настоюйте у термосі протягом семи годин.

Як правильно заварювати імбирний чай

gingertea

Свіжий корінь імбиру (мелений небажаний) можна додавати у звичайний чорний або зелений чай. Найчастіше імбир просто ріжеться тонкими кружечками або дрібниться абияк, але ефективніше скористатися теркою.

Найпростіший спосіб приготування імбирного напою: потерти на дрібній тертці свіжий корінь імбиру, розтерти з часточкою лимона і цукром і залити окропом. Дати настоятися і пити, коли охолоне до кімнатної температури.

Можна корінь імбиру і відварити. Візьміть шматочок довжиною 5 см, очистіть його від шкірки і наріжте тонкими скибочками. Можна натерти на крупній тертці. Висипте у киплячу воду і варіть 10 хвилин. Всипте дрібку меленого чорного перцю. Перед подачею вичавіть четвертинку лимона. Додайте мед.

Будьте здорові і приємного чаювання!

ВІТАННЯ!
Будь ласка, допоможіть нам покращити СТБ -
поставте 2 чесних галочки:

1.

2. Мені

Будь-ласка, заповніть всі поля