Як вибрати заморожені овочі, корисніші за свіжі? Поради Кості Грубича

Все буде добре

Взимку заморожені овочі і фрукти – справжній порятунок! Корисно, недорого, час економить – ані мити їх не треба, ані чистити! Тільки ось часто трапляються несмачні овочі, а при готуванні вони взагалі розвалюються, і в підсумку виходить просто овочева каша. У чому ж справа і як вибрати якісний продукт – пообіцяв розповісти експерт з якості Костянтин Грубич.

Упаковка

Прийшовши в магазин, ми, перш за все, дивимося на упаковку! Звичайно, вона має бути без подряпин і пошкоджень. Якщо герметичність порушена, є ризик передчасного псування продукту і попадання всередину шкідливих мікроорганізмів. Також упаковка повинна бути чистою – без крижаного нальоту. Іній і кришталики льоду можуть бути ознаками того, що продукт зберігається при занадто низькій температурі. Це означає, що продукт вже розморожували. Саме такі розварюються в кашу.

За правилами технології заморозки і транспортування овочі в пакеті повинні бути розсипчастими. Якщо ж відчуєте, що замість шматочків там грудки, снігова або крижана маса, значить, під час транспортування або зберігання вони були розморожені і заморожені повторно. Навіть якщо за позапланового розморожування овочі не встигли зіпсуватися, вітамінів в них точно не залишилося. А роздутий пакет означає, що там успішно живуть і розвиваються патогенні мікроорганізми.

как правильно замораживать овощи

Звертайте увагу на склад! Незважаючи на те, що в заморожених продуктах немає нічого, крім овочів і фруктів, потрібно ще звертати увагу на процентне співвідношення інгредієнтів. Наприклад, в овочевій суміші з грибами може бути всього 5% грибів! А все інше – картопля і морква, які коштують дешево.

Також важлива дата виготовлення. Щоб забезпечити найвищу якість продукту, виробники повинні заморожувати овочі, коли ті знаходяться на піку своєї стиглості. Скільки часу плоди провели в «заморожуванні», теж має значення: якщо не більше одного року – такі продукти можна брати, а ось якщо 2-3 роки, то краще не ризикувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Как выбрать кефир? Ликбез Константина Грубича.

Види заморожування

Шокове заморожування – це такий вид заморожування, який дозволяє овочам зберегти максимум корисних речовин! У зв’язку з моментальним заморожуванням овочі та фрукти просто не встигають розгубити корисні речовини. Також завдяки цьому при розморожуванні зберігається первісна форма і вага продукту без втрати якості і смаку. А ще шокове заморожування перешкоджає розвитку бактерій. Тобто продукт відразу ж заморожується, минаючи стадію «охолодження», що сприятлива для розвитку різних мікроорганізмів.

замороженные фрукты

А ще наукова школа кріотехнологій Харківського державного університету харчування розробила ноу-хау, довівши, що при заморожуванні -60° С (а не традиційно -35) якість таких заморожених овочів, фруктів і ягід в два рази вище ніж в свіжих плодів. Така технологія здійснюється за рахунок заморожування за супернизької температури газоподібним азотом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як заморозити овочі?

Якість продуктів

Колір заморожених овочів та фруктів повинен бути яскравим! Це пов’язане з тим, що фарбувальні речовини (хлорофіл – рослинний пігмент) зі зв’язаного стану перейшли у вільний завдяки заморожуванню. Такі овочі за якістю в 2 рази перевищують вихідну сировину. А якщо ж продукти навпаки зблідли, то значить виробник заощадив на кріопротекторах 2 речовинах, якими обробляють овочі перед заморожуванням. Без них плоди втрачають сік, смак і не тримають форму.

цвет замороженных овощей

Ще гірше коли на овочах і фруктах є плями! Це свідчить про те, що вихідна сировина було зіпсованою – довго пролежала і почала гнити. Особливої шкоди організму від такої продукції не буде, але і користі ніякої.

А головним плюсом заморожування є те, що більша частина нітратів руйнується! Так що в разі, якщо овочі або фрукти були оброблені цими хімічними речовинами, після заморозки можна не боятися їх негативного впливу на організм.

Отже, завдяки порадам Кості Грубича ви зможете вибрати найякісніші заморожені овочі і приготувати їх, зберігши їх смак і користь!