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
Как выбрать замороженные овощи, полезнее свежих? | Все буде добре
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImRvYnJlLnN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo=

Як вибрати заморожені овочі, корисніші за свіжі? Поради Кості Грубича

Все буде добре

Взимку заморожені овочі і фрукти – справжній порятунок! Корисно, недорого, час економить – ані мити їх не треба, ані чистити! Тільки ось часто трапляються несмачні овочі, а при готуванні вони взагалі розвалюються, і в підсумку виходить просто овочева каша. У чому ж справа і як вибрати якісний продукт – пообіцяв розповісти експерт з якості Костянтин Грубич.

Упаковка

Прийшовши в магазин, ми, перш за все, дивимося на упаковку! Звичайно, вона має бути без подряпин і пошкоджень. Якщо герметичність порушена, є ризик передчасного псування продукту і попадання всередину шкідливих мікроорганізмів. Також упаковка повинна бути чистою – без крижаного нальоту. Іній і кришталики льоду можуть бути ознаками того, що продукт зберігається при занадто низькій температурі. Це означає, що продукт вже розморожували. Саме такі розварюються в кашу.

За правилами технології заморозки і транспортування овочі в пакеті повинні бути розсипчастими. Якщо ж відчуєте, що замість шматочків там грудки, снігова або крижана маса, значить, під час транспортування або зберігання вони були розморожені і заморожені повторно. Навіть якщо за позапланового розморожування овочі не встигли зіпсуватися, вітамінів в них точно не залишилося. А роздутий пакет означає, що там успішно живуть і розвиваються патогенні мікроорганізми.

как правильно замораживать овощи

Звертайте увагу на склад! Незважаючи на те, що в заморожених продуктах немає нічого, крім овочів і фруктів, потрібно ще звертати увагу на процентне співвідношення інгредієнтів. Наприклад, в овочевій суміші з грибами може бути всього 5% грибів! А все інше – картопля і морква, які коштують дешево.

Також важлива дата виготовлення. Щоб забезпечити найвищу якість продукту, виробники повинні заморожувати овочі, коли ті знаходяться на піку своєї стиглості. Скільки часу плоди провели в «заморожуванні», теж має значення: якщо не більше одного року – такі продукти можна брати, а ось якщо 2-3 роки, то краще не ризикувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Как выбрать кефир? Ликбез Константина Грубича.

Види заморожування

Шокове заморожування – це такий вид заморожування, який дозволяє овочам зберегти максимум корисних речовин! У зв’язку з моментальним заморожуванням овочі та фрукти просто не встигають розгубити корисні речовини. Також завдяки цьому при розморожуванні зберігається первісна форма і вага продукту без втрати якості і смаку. А ще шокове заморожування перешкоджає розвитку бактерій. Тобто продукт відразу ж заморожується, минаючи стадію «охолодження», що сприятлива для розвитку різних мікроорганізмів.

замороженные фрукты

А ще наукова школа кріотехнологій Харківського державного університету харчування розробила ноу-хау, довівши, що при заморожуванні -60° С (а не традиційно -35) якість таких заморожених овочів, фруктів і ягід в два рази вище ніж в свіжих плодів. Така технологія здійснюється за рахунок заморожування за супернизької температури газоподібним азотом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як заморозити овочі?

Якість продуктів

Колір заморожених овочів та фруктів повинен бути яскравим! Це пов’язане з тим, що фарбувальні речовини (хлорофіл – рослинний пігмент) зі зв’язаного стану перейшли у вільний завдяки заморожуванню. Такі овочі за якістю в 2 рази перевищують вихідну сировину. А якщо ж продукти навпаки зблідли, то значить виробник заощадив на кріопротекторах 2 речовинах, якими обробляють овочі перед заморожуванням. Без них плоди втрачають сік, смак і не тримають форму.

цвет замороженных овощей

Ще гірше коли на овочах і фруктах є плями! Це свідчить про те, що вихідна сировина було зіпсованою – довго пролежала і почала гнити. Особливої шкоди організму від такої продукції не буде, але і користі ніякої.

А головним плюсом заморожування є те, що більша частина нітратів руйнується! Так що в разі, якщо овочі або фрукти були оброблені цими хімічними речовинами, після заморозки можна не боятися їх негативного впливу на організм.

Отже, завдяки порадам Кості Грубича ви зможете вибрати найякісніші заморожені овочі і приготувати їх, зберігши їх смак і користь!