Чому перепелині яйця калорійніші за курячі? Руйнуємо міфи!

Все буде добре

Перепелині яйця зараз в особливій шані – їх можна знайти в продажу і на ринку, і майже в кожному супермаркеті. Коштують вони дорожче за курячі, але люди готові платити більше. Всі вважають, що ці яйця – панацея від усіх хвороб. Але чи так це? Відповідь дали експерти шоу «Все буде добре».

Перепілка – пірната родичка свійських курей і диких фазанів. Цей птах зустрічається у дикій природі. Однак з тих пір, як люди дізналися про користь перепелиних яєць, вони намагалися її приручити. І таки домоглися свого. Перші спроби одомашнення робили ще древні єгиптяни і китайці. У стародавніх папірусах і медичних трактатах чимало згадок про корисність цих невеликих плямистих яєць.

Перепелка

Перепілка

Однак остаточно переконати світ у тому, що перепілка повинна бути свійською птицею змогли японці. У 1945 році після вибуху Хіросіми і Нагасакі японські вчені шукали продукт, який зможе підвищити імунітет і протистояти радіації. І припустили, що це перепелині яйця. Пізніше японці встановили, що ці яйця до того ж ще й надзвичайно позитивно впливають на розумові здібності дітей. Тому зараз в цій технологічно розвиненій країні законодавчо закріплено, що сніданок японського школяра кілька разів на тиждень повинен обов’язково містити кілька перепелиних яєць. Дійшла слава про диво-продукт і до України. Сьогодні на полицях магазинів поряд з курячими яйцями можна побачити і перепелині, які дуже популярні в народі і іменуються панацеєю від усіх недуг. Залишилося тільки розібратися, що дійсно відповідає дійсності, а що просто перебільшення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сніданки: смачні і корисні рецепти на зиму

Переконання №1

ПЕРЕПЕЛИНІ ЯЙЦЯ КОРИСНІШІ ЗА КУРЯЧІ

«По-перше, всі яйця (курячі, гусячі, качині, страусові, перепелині) більш-менш ідентичні за своїм складом, – каже Світлана Фус. – У всіх яйцях є схожий набір корисних речовин: вітамінів і мінералів, білка і амінокислот. Різниця лише в кількості того чи іншого вітаміну або мінералу. Я пропоную вивчити таблицю, в якій наведено кількість корисних речовин на 100 грамів продукту. На 100 грамів припадає 1,5 курячих яйця і 8 перепелиних яєць ».

Вітамін В1 – 137 мкг (перепелині), 49 мкг (курячі)

Вітамін В2 – 1100 мкг (перепелині), 500 мкг (курячі)

Вітамін А – 1180 мкг (перепелині), 78 мкг (курячі)

Залізо – 404 мг (перепелині), 88 мг (курячі)

Калій – 620 мг (перепелині), 124 мг (курячі)

Перепелиные яйца

Перепелині яйця

Перепелині яйця корисніші за курячі практично за всіма параметрами. Звичайно, за деякими показниками (таким, як протеїн, фосфор, кальцій) різниця незначна. Але за такими показниками, як вітамін А, В, РР, залізо – перевага значна на користь перепелиних яєць.

«І ціна теж відрізняється, – каже Світлана Фус. – Перепелині удвічі дорожчі… »

Дієтолог Світлана Фус рекомендує їсти по 6 перепелиних яєць 3-4 рази в тиждень для дорослих. І по пів-яйця щодня або по 3 яйця в тиждень для маленьких дітей. Але це якщо ви повністю виключаєте прийом курячих яєць. Якщо ж ви залишаєте в раціоні курячі яйця, то дійте за формулою 1 куряче яйце дорівнює 6 перепелиним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фруктові очистки для схуднення: поради Світлани Фус

Переконання №2

ПЕРЕПЕЛИНІ ЯЙЦЯ НЕ ПЕРЕДАЮТЬ САЛЬМОНЕЛЬОЗУ

«Ця думка грунтується на тому, що перепілки не хворіють на сальмонельоз, – говорить Андрій Бабаєв. – Це через те, що у курей температура тіла 40,5-42 градусів, а у перепілок – 41-43. Це і захищає перепілок від масових захворювань на сальмонельоз. Адже при більш високих температурах тіла вірус сальмонели гине. Але! Якщо перепілок утримують у поганих умовах (наприклад, тісних клітках) і годують неякісними простроченими кормами, то їх природний імунітет знижується. І в таких випадках можливі випадки зараження птахів на сальмонельоз. Тому у жоджному разі не можна виключати такої можливості і пити сирі перепелині яйця, особливо, якщо ви не впевнені у виробнику!»

Перепелині яйця обов’язково треба варити. Перед тим, як готувати, їх треба помити. Варяться вони некруто 2-3 хвилини, круто – 4-5 хвилин. Бактерія сальмонели гине за 3 хвилини за температури кипіння, тобто 100 градусів.

Переконання №3

ПЕРЕПЕЛИНІ ЯЙЦЯ НЕ ВИКЛИКАЮТЬ АЛЕРГІЇ

«Дуже часто можна почути, що один з компонентів білка овомукоїд, що міститься у перепелиних яйцях, не викликає алергічних реакцій, а навіть навпаки – допомагає у лікуванні алергії, – каже Світлана Фус. – Це не зовсім правильно. Справа в тому, що овомукоїд у деяких випадках може й сам бути алергеном. Вводити перепелині яйця (як і курячі) у прикорм дитині слід акуратно! Завжди треба звертати увагу на те, чи немає алергічних реакцій організму на яйця протягом 4-х днів. І лише потім давати дитині перепелині яйця вже більш-менш регулярно. Це можна робити тільки після того, як дитині виповнилося 7 і більше місяців».

Переконання №4

ПЕРЕПЕЛИНІ ЯЙЦЯ МЕНШ КАЛОРІЙНІ, НІЖ КУРЯЧІ

Яичница из перепелиных яиц

Яєшня з перепелиних яєць

«Перепелині яйця калорійніші за курячі! – каже Світлана Фус. – Харчова цінність в розрахунку на 100 г продукту у курячих яєць становить в середньому 148 ккал, а у перепелиних – 158 ккал. Це пов’язано з підвищеним вмістом жиру в жовтку перепелиних яєць (11 г проти 10 г у курячих яєць). А через те, що енергетична цінність жиру в два рази вище, ніж білка, перепелині яйця більш калорійні».

Перепелині яйця не поділяють на категорії: на дієтичні і столові, як курячі. Це все через те, що вони можуть зберігатися до 25 днів, не псуватися і не втрачати своєї якості. Цікавий факт: несвіжі яйця будуть майже невагомими. Вся справа в тому, що перепелині яйця багаті протибактеріальної речовиною лізоцимом, який не дає бактеріям розмножуватися, тому вони сохнуть і кришаться, а не протухають, як курячі. А ось свіже яйце важитиме в середньому 10-12 грамів.

Переконання №5

ПЕРЕПЕЛИНІ ЯЙЦЯ НЕ МІСТЯТЬ ХОЛЕСТЕРИНУ

Перепелиные яйца

Перепелині яйця

«Досить поширений міф про перепелині яйця – це те, що в них настільки мало холестерину, що їх можна їсти навіть сердечникам, – каже Світлана Фус. – Але виявляється, холестерину в перепелиних яйцях навіть більше, ніж в курячих. У 100 г курячих яєць міститься 540 мг холестерину, а в перепелиних – в середньому 600 мг. Чому ж дієтологи радять сердечникам їсти перепелині яйця? Все просто! Високий вміст холестерину в перепелиних яйцях врівноважено рекордним для яєць вмістом лецитину, який нейтралізує негативну дію холестерину і позитивно впливає на серцевий м’яз, на відміну від курячих яєць. Лецитин необхідний організму як будівельний матеріал для поновлення пошкоджених клітин. Це основний транспортний засіб для доставки поживних речовин до клітин і потужний антиоксидант».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Раціон, схвалений дієтологом: квасоля для схуднення!

Як вибрати перепелині яйця

«У супермаркеті перегляньте всі яйця, щоб не було тріщин, – каже Андрій Бабаєв. – Будьте уважні і не беріть пошкоджені. Є ризик, що саме ці яйця можуть бути заражені сальмонельозом. Але якщо вже так сталося, і ви вдома помітили, що випадково купили тріснуте яйце, то не шкодуйте його і викидайте! Є такі яйця дорожче для свого здоров’я. І обов’язково зберігайте в холодильнику перепелині яйця у закритому лотку окремо від інших продуктів, щоб виключити зараження сальмонельозом від них. Бактерія сальмонели може з’явитися в продуктах тваринного походження за неправильного забою тварин, або якщо м’ясо зберігалося в антисанітарних умовах, або якщо м’ясо зберігали при неправильній підвищеній температурі. І потім через тріщини в шкаралупі бактерія потрапляє в яйця і заражає їх».

«Особливість перепелиних яєць в їх більш тривалому терміні зберігання! – каже Андрій Бабаєв. – Але коли купуєте перепелині яйця і особливо, якщо ви вперше даєте ці яйця дитині, я раджу звертати увагу не тільки на дату виробництва, але і на відповідні умови зберігання. Адже це може все змінити. Тільки за зберігання в холодильнику при температурі від нуля до 8 градусів допустима реалізація яєць протягом 25 днів. Тому зверніть увагу, в яких умовах зберігаються яйця. Наприклад, якщо яйця стоять влітку на ринку під прямими сонячними променями, звісно, їх краще не купувати».

Крім цього, ви ще й вдома можете додатково перевірити яйце на свіжість:

1) Під час смаження білок швидко, майже як вода, розтікся. Бо свіжий білок густий, трохи тягучий і майже не розтікається.

2) Жовток після варіння став дуже-дуже білястим. Це означає, що жовток несвіжий. Бо свіжий жовток має бути жовтого кольору.

Перепелиные яйца в картонной упаковке

Перепелині яйця у картонній упаковці

За допомогою овоскопа можна дізнатися більше про свіжість перепелиних яєць. Овоскоп – це апарат з отвором, через яке спрямований промінь світла, в отвір вставляють яйце, світло просвічує його наскрізь. Такий апарат можна зробити вдома, зробивши в картоні дірку, а з іншого боку розташувати лампу. Потім подивіться на яйце крізь світло:

  • Якщо жовток в центрі – яйце свіже.
  • Велика повітряна камера – яйце не першої свіжості.
  • Жовток зміщений в сторону або поруч зі шкаралупою, яйце теж не дуже свіже і почало підсихати.

Забарвлення перепелиних яєць – сіре і плямисте – залишилося від того часу, коли перепела були дикими і ховали свої яйця в траві і каменях. І цей колір з’явився в процесі природного виживання для того, щоб їх замаскувати. Форма залежить від породи перепелів. Адже їх чимало: японські перепели, мармурові, чорні британські, перепела породи фараон… І у всіх є невеликі відмінності у формі і забарвленні яєць. На смакових якостях і користі це не відбивається.

Перепелині яйця продають в різних упаковках. У кожної з упаковок свої переваги. Пластикова захистить від вологи і допомагає надійніше зберегти яйця при транспортуванні, зате паперова дасть можливість яйцям «дихати», тобто забезпечить доступ повітря.