PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImRvYnJlLnN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo=

Ромова баба: рецепт Ектора Хіменес-Браво

Все буде добре

Коли Ектор Хіменес Браво дізнався, що в нашій країні називають «ромовою бабою» і продають у шкільних їдальнях, він, як кулінар і кондитер, жахнувся – адже в усьому світі, особливо у Франції та Італії, це дуже популярний вишуканий десерт! Ектор зголосився провести майстер-клас з приготування справжньої ромової баби, яку не соромно буде подати гостям!

vlcsnap-2017-03-27-22h33m36s153

Не дивно, що українці не вважають ромову бабку вишуканим десертом, який можна подавати гостям – адже тут вона виглядає банально і непривабливо! Для шкільних їдалень її роблять без рому – зі звичайним цукровим сиропом і липкою помадкою нагорі!

А насправді цей десерт гідний самих королів, адже ще в XVIII столітті його подавали при дворі польського короля Станіслава Лещинського! За королівському рецептом, в тісто додавали шафран, родзинки і просочували його не ромом, а мадейрою.

Складові:

  • Сухі дріжджі – 11 г;
  • Молоко – 200 мл;
  • Борошно – 1 кг;
  • Яйця – 10 шт .;
  • Вершкове масло – 200 г;
  • Цукор – 120 г;
  • Сіль – щіпка;
  • Вода – 0,5 л;
  • Ром – 200 мл;
  • Цедра 1 лимона;
  • Цедра 1 апельсина;
  • 1 стручок ванілі
  • Збиті вершки і ягоди для прикраси

Приготування:

  1. Сухі дріжджі перемішайте з борошном. Додайте в молоко цукор, підігрійте. Збийте яйця з сіллю і цукром, додайте тепле молоко, поступово введіть борошно з дріжджами і замісіть еластичне тісто.
  2. Залиште тісто в теплому місці на 35-45 хвилин, щоб воно підійшло і збільшилося вдвічі.
  3. У тісто, яке вже підійшло, введіть розм’якшене вершкове масло, знову добре замішайте.
  4. Візьміть форму для Саварена (пирога), змастіть боки вершковим маслом, заповніть тістом до половини. Залиште тісто у формі в теплому місці на 20-25 хвилин, щоб воно знову підійшло і збільшилося вдвічі!
  5. Розігрійте духовку до 180° С. Випікайте бабку 30-40 хвилин, поки вона не стане золотистою.
  6. Дістаньте її з форми, проколіть в декількох місцях зубочисткою і тримайте в теплому місці до поливання сиропом. За необхідності, зріжте і розрівняйте дно.
  7. Для приготування сиропу помістіть у сотейник воду, цукрову пудру, ванільний стручок, апельсинову цедру, лимонну цедру і 200 мл рому і доведіть все до кипіння. Після цього зменшіть вогонь до мінімального і уварюйте сироп 5 хвилин, щоб він загус.
  8. Поливайте бабу з ложки або черпака сиропом до тих пір, поки основна рідина в неї не вбереться.
  9. Прикрасьте ромову бабку збитими вершками і ягодами.