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
Як святкують Великдень у різних країнах світу | Все буде добре
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImRvYnJlLnN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo=

Як святкують Великдень у різних країнах світу

Все буде добре

Ось і настало світле свято Великдень. Кулінарні експерти шоу «Все буде добре» розповіли про те, як відзначають цей день в різних країнах, і поділилися національними великодніми рецептами.

Великдень у Німеччині

Яйця і зайчик – два найпопулярніших символи Великодня у Німеччині. Якщо вірити легенді, всі крашанки на свято несе саме цей пухнастий звір. У давнину, за пасхальними легендами, яйця несли ще й курочки, гуси, качки… Але прудконогий вушастик обскакав всіх своїх конкурентів. У чарівній атмосфері свята діти вірили, що солодкі яйця висиджує зайчик. Батьки не хотіли руйнувати цю дитячу віру в казку. Коли на Великдень діти знаходила смачні гостинці, поруч завжди була фігурка зайчика. І ранок Великодня ставало для дітлахів веселою грою, повною шуму, сміху і веселощів. Щоб і в кожній українській родині перетворити Великдень на захоплюючу для дітей подію, Тетяна Литвинова розповіла, як приготувати великодніх зайців з тіста для паски. А також розповіла, як забезпечити вуханів корисними гостинцями – смачними шоколадно-марципановими яйцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Красиві привітання з Великоднем: листівки на будь-який смак

IMG_9894

Тетяна Литвинова

«Одна моя подруга вийшла заміж за німця, і переїхала жити до Німеччини, – розповідає Тетяна Литвинова. – Пару років тому вона запросила мене на Великдень до себе. Я гостювала у неї цілий тиждень перед цим світлим святом. На наступний рік я запросила свою подругу з сім’єю до мене на Великдень. Вона приїхала з чоловіком і дітьми. І мені так хотілося, щоб вони у мене в гостях відчули себе як вдома, що вирішила я спекти їм їх традиційних великодніх зайчиків. А тут як раз паски пекти треба. І я ризикнула – будь що буде. Я спекла зайчиків з того ж тіста, що й паски. Вийшло дуже смачно! А малюків від цих зайчиків не можна було за вуха відтягнути. Для малюків вийшов справжнє дитяче свято. Так що я тепер готую зайчиків щороку разом з пасками. Спеціально для діток».

У Німеччині Великдень – це більше світське свято. Це час відпустки, сімейних зборів, веселих прогулянок і цікавих поїздок. Всі збираються і веселяться. Може бути, тому в Німеччині не прийнято говорити один одному: «Христос воскрес!». У ці дні всі вітають один одного словами: «Веселої Пасхи!»

«На Великдень я обов’язково печу 12 пасок, – розповідає Тетяна Литвинова. – Я їх готую за старовинним рецептом, який передавався в нашій родині по жіночій лінії. Цей рецепт мені дістався від моєї бабусі, а їй в свою чергу від її мами. Тісто за цим рецептом виходить дуже ніжним, а самі паски, якщо все зробити правильно і за рецептом, не черствіють дуже довго».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великдень 2017: звичаї і традиції святкування

Німецькі великодні зайці з марципановими яйцями від Тетяни Литвинової

Потрібно закип’ятити 150 мл молока. І вмішати в нього трохи борошна. Потім потрібно довести тісто до консистенції густої сметани. Потім дати охолонути і додати дріжджі. Візьміть 1 пачку сухих дріжджів – ви можете взяти 25 грамів свіжих дріжджів, якщо більше любите в випічці свіжі дріжджі. Додайте. Перемішайте і залиште тісто підніматися під рушником. Так готується «універсальне» тісто – воно підійде і для паски, і для зайчиків.

Тепер збийте 5 білків зі 100 грамами цукру. Окремо збийте 5 жовтків зі 100 грамами цукру. Так наше тісто вийде більш повітряним і пишним!

«Коли тісто підійде в перший раз, потрібно вмішати збиті яйця в  опару, що вже піднялася, – каже Тетяна Литвинова. – Тепер тісто стало рідшим, ніж консистенція сметани. Тому ми знову подмішаємо борошна! Головне правило доброого тіста – при додаванні нових інгредієнтів знову і знову доводити його до консистенції густої сметани. Знову залишаємо тісто підніматися…»

Далі розтопіть масло. Візьміть 200 грамів масла. Коли воно розтане, нам потрібно буде змішати його зі сметаною або домашніми вершками. Візьміть 100 мл вершків. Тепер, коли маса стала однорідною, додайте сік ¼ лимона і подрібнену цедру ¼ апельсина і ¼ лимона. І для аромату візьміть ще дрібку ванілі.

Родзинки (150 грамів) посипте борошном, а цукати (100 грамів) подрібніть.

Всю цю ароматну суміш додайте в тісто, яке підійшло вдруге. Знову замішайте борошно ув тісто до того моменту, поки воно не стане м’яким і повітряним. Вмішуємо в тісто вимиті родзинки (150 грамів), присипані борошном, і рубані цукати (100 грамів). Знову поставте тісто в тепле місце – підніматися.

Поки тісто підходить, приготуйте начинку для зайчиків. Візьміть сушені абрикоси (100 грамів), волоські горіхи (100 грамів) дрібно поріжте і змішайте з абрикосовим варенням (200 грамів) – це все піде для начинки. У деяких зайців потрібно буде покласти шматочки молочного шоколаду. Тому приготуйте 100-грамову шоколадку – поламайте її на шматочки. Це будуть щасливі призові зайчики – смачна лотерея.

45644564545645645566565

Коли тісто підійде втретє, візьміть трохи і розкачайте його на дві ковбаски і кожну ковбаску поділіть на десять однакових частин. Тепер на посипаному борошном робочому столі розкладіть 10 частин тіста і кожній частині надайте форму коржика. Покладіть в середину кожного коржика начинку. Тісто склейте і скачайте в кульки.

Потім зробіть заячі голови. Тісто скачайте ковбаскою і поділіть на 10 рівних частин. Сформуйте кеглі, які зверху потрібно розрізати до середини – так вийдуть заячі вушка. З родзинок робимо очі, а вуса викладаємо з мигдалю.

54636

Кульки (тулуби) викладіть в паперові формочки для маффінів (формочки помістіть в форму для випікання мафінів). Тепер змішайте 1 жовток з 1 ст. л. молока і змастіть кульки і кеглі (мордочки). Поставте в духовку. Випікайте заячі мордочки в розігрітій духовці за 200 градусів 10-12 хвилин. А тулуб зайчика – 15 хвилин.

«Готовим виробам потрібно дати охолонути, – каже Тетяна Литвинова. – І поки заготовки для зайчиків остигають, ви приготуйте марципанові-шоколадні яйця. Діти їх просто обожнюють. До речі, в Німеччині марципан – це традиційне пасхальне частування ».

Для марципанових яєць вам знадобиться: мигдаль (200 г), цукор (200 г), вода (1/4 склянки). Бланшуємо мигдаль. Очищуємо. Просушуємо на сковороді. Подрібнюємо його в кухонному комбайні до стану пюре (кашки). З цукру і води ми варимо сироп. Висипаємо в сироп пюре з мигдалю. І варимо, помішуючи, 2-3 хвилини на слабкому вогні. Марципанова маса готова, і ми викладаємо її на стіл, формуємо невеликі яєчка – як яйця перепілки. Тепер розтоплюємо шоколад. І глазируємо наші великодні яйця. Вмочуємо кожне яйце в шоколад. Гостинці для зайців готові!

Беремо білий шоколад, розтоплений на паровій бані. Голови зайців (з боку шиї) протикаємо зубочистками, змащуємо шоколадом і прикріплюємо до тулуба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯк вибрати кагор

Великдень у Франції

Вам здається, що яєчна шкаралупа – це абсолютно непотрібна річ? Не поспішайте її викидати, бо Оля Мартиновська знає, як використовувати яєчні відходи, щоб приготувати вишуканий французький десерт!

З давніх часів яйце вважається символом досконалості і родючості. У Стародавньому Єгипті яйця дарували, коли хотіли побажати хорошого життя. А жителі Київської Русі вірили в цілющі властивості яєчної шкаралупи – жінки і чоловіки носили її в мішечках на шиї, щоб оберігати себе від негараздів. Особливими любителями яєць стали французи. З XVI століття майстра короля готували яйця з сюрпризом, щоб продемонструвати фантазію і хороший смак. Пізніше з’явилися і перші шоколадні яйця. Сьогодні яйце – головний великодній атрибут. Напередодні свята французи готують шоколадні глазуровані яйця, а також кекси в формі яєць. Процес їх приготування займає не більше півгодини. Такі кекси випікають з начинкою і без, прикрашаючи шкарлупки або залишаючи їх не розфарбованими. Вважається, що той, кому подарують такий солодкий сюрприз, буде щасливий весь рік.

Ольга Мартыновская

Ольга Мартиновська

«Цю ідею я привезла із Франції, – розповідає Ольга Мартиновська. – Коли я тільки приїхала в цю країну, всі якраз готувалися до Великодня. Так вийшло, що в це світле свято мені довелося працювати. Я була дуже засмучена, сумувала за домівкою, за нашими традиціями та гучним святкуванням у сімейному колі. Але у Франції теж є свої великодні традиції, там прийнято обмінюватися подарунками. І наш шеф-кухар ресторану всім приніс маленькі яєчка – перев’язані стрічкою, дуже красиво оформлені. Було приємно і несподівано. Я його дбайливо принесла додому, поставила на чільне місце. А вранці він запитав: «Ну що, смачне яйце було?». Я ж думала, що це просто сувенір, а виявилося, що він їстівний! Коли повернулася додому, першим ділом вирішила подивитися на начинку мого подарунка. Смак мене просто підкорив. Рецепт, ясна річ, я у нього випитала. Коли за рік я повернулася до України, пекла паску, залишилося багато яєчної шкаралупи. І тут я згадала про ці французькі сувенірчики. Всі мої рідні, звичайно, були у захваті».

Відвідавши Францію, Ольга Мартиновська вивчила незвичайні великодні традиції. За три дні до Великодня усі дзвони церков замовкають в пам’ять про смерть Ісуса, і ця тиша триває до Великодньої ночі.

Легенда свідчить, що дзвони «йдуть» в Рим, щоб отримати благословення Папи римського. Коли вони повертаються назад, то дуже поспішають, стикаючись один з одним в польоті і втрачають різнокольорові крашанки, які падають в сади, на поля або уздовж лісових доріг. Тому батьки завжди ховають шоколадні яйця в саду або у дворі, а вранці діти з радістю їх шукають.

У кожному місті є своя великодня випічка. В Оверні це великі товсті млинці «pachades», а в Савої – «cavagnats» (плетені кошики, в них кладуть пофарбовані в червоний колір яйця), в Турені – це пряники у вигляді коників.

Французькі яйця від Ольги Мартиновської

Складові:

• 100 г шоколаду

• 100 г вершкового масла кімнатної температури

• 2 яйця

• 80 г цукру

• 125 г борошна

• 3 ст.л. какао-порошку

• Кориця 0,5 ч.л.

• апельсинова цедра 50 г

• кокосова стружка і натертий шоколад для прикраси

• стрічки для прикраси

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯк прикрасити паски на Великдень власноруч: квіти в малайзійській техніці

кыапаы

  1. Обережно простроміть верхню частину кожного яйця (можна використовувати штопор). Трохи відігніть краї шкаралупи, щоб розширити отвір приблизно товщиною в мізинець. Обережно потрусіть кожне яйце вгору-вниз і вилийте його вміст окремо в миску.
  2. Промийте всі шкарлупки під проточною водою і замочіть на 30 хвилин в солоній воді. Знову промийте, щоб змити сіль, і просушіть їх на паперовому рушнику протягом 30-40 хвилин.
  3. У миску покладіть вершкове масло і розтопіть в сотейнику.
  4. Додайте в розтоплене масло вершки і шоколад – розмішуйте до тих пір, поки шоколад повністю не розчиниться.
  5. В іншій мисці збийте яйця з цукром до повного розчинення цукру.
  6. Змішайте теплі масло з шоколадом і яйця, додайте борошно, какао, корицю, апельсинову цедру і перемішайте все до отримання однорідної маси.
  7. Секрет: якщо не хочете, щоб смак апельсина був сильно виражений, потріть цедру на дрібній тертці – кекс буде мати більш ніжну консистенцію, але тонкий апельсиновий аромат залишиться.
  8. Наповніть кондитерський мішок підготовленим тістом і заповніть кожну шкаралупу не більше ніж на ¾.

Секрет: Перед тим як наливати тісто в шкаралупу, налийте туди трохи рослинного масла і добре перейдіть. Вилийте зайве. Ця хитрість дозволить легко зняти шкаралупу з кексу після випікання

9. Випікати за температури 180 градусів 15-20 хвилин.

10. Коли кекси будуть готові, відразу зніміть зайве тісто з гарячих яєць і надайте рівну красиву форму.

11. Кекси прикрашаємо кокосовою стружкою і натертим шоколадом, перев’язуємо стрічкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великдень: якого числа в 2017 році і як визначається день святкування