Як вибрати дрова, вугілля і розпалювач для багаття

Все буде добре

Збираючись на шашлики, ми турбуємося про те, щоб м’ясо вийшло м’яким і соковитим. Однак після пікніка ми запросто можемо опинитися в реанімації. Як уберегтися від небезпеки – про це розповіли експерти шоу «Все буде добре» Андрій Бабаєв та Ігор Місевич.

ЯК ВИБРАТИ ДРОВА

Не використовуйте дрова з осики

Осика – та порода дерева, яка виділяє мало жару, м’ясо не встигає добре підготуватися за відведену кількість часу (20 хвилин). Щоб воно було м’яким і смачним, потрібно більше часу і дров. Погодьтеся, не хочеться брати на природу гору деревини. Треба купувати ті породи дерева, які виділяють більше жару. Їх знадобиться значно менше, а м’ясо буде готове швидко. Підійдуть дрова зі сливи, дуба або берези. Дубові дрова виглядають, як паркет. У берези бежевий відтінок. Фруктові дерева мають червонувату деревину. Яблуня має помаранчевий колір – більшсвітлий і яскравий в центрі і блідий з краю. У груші кремовий колір. Слива малинового відтінку. Дрова з хвойних порід використовувати для шашлику не можна. Це пов’язане з тим, що в деревині міститься багато смоли. Коли горять такі дрова, вони можуть зіпсувати смак і запах продукту – ви не зможете його перебити ніякими соусами, і ваш шашлик доведеться просто викинути. Пікнік буде зіпсований. Також не можна використовувати акацію, тополю, клен, ясен і вільху.

Кора испорти ваш шашлык

Кора зіпсує ваш шашлик

Використовуйте дрова без кори

Не варто розпалювати багаття з дров, покритих корою. Вона згорає на золу, через неї знижується кількість жару вугілля. І при найменшому подиху вітру вся зола буде на м’ясі. Погодьтеся, не дуже приємно, коли вона хрумтить на зубах. Також м’ясо від золи отримає неприємний запах. Це викликано великою кількістю диму, що виділяється при згорянні золи, і м’ясо просто коптиться у цій круговерті, отримуючи не найкращий аромат.

Покупайте дрова в сетке

Купуйте дрова у сітці

Купуйте дрова у сітці

Перебуваючи в магазині, подивіться на упаковку. Якщо дрова в мішку або непрозорій упаковці, не варто їх купувати – це все одно, що купити кота в мішку. Всередині можуть виявитися сирі поліна, які не будуть горіти, і прогулянку буде зіпсовано. Тому дрова беремо тільки ті, що в сітці.

Читайте такожШвидкий маринад для шашлику: топ-3 експрес методи

Дрова мають бути товстими

Далі дивимося на зовнішній вигляд: дрова повинні бути досить товстими, щоб довше прогоряли і утворили хороше вугілля. Багато шашличників рекомендують оптимальний діаметр дров 10-15 см, довжина – 20-30 см. Так багаття буде ідеального розміру, щоб обдати теплом все м’ясо, а не половину шампура (друга частина залишиться неддсмаженою). І до того ж такі дрова зручно транспортувати.

Купуйте сухі дрова

З сирих дров багаття не вийде. Перебуваючи в магазині, дивимося на скол дерева. Він повинен бути матовим і з тріщинами через відсутність вологи. Через сітку ми можемо прекрасно це бачити. Вологе поліно не буде матовим, тріщинки на ньому теж будуть відсутні, воно буде більш пухким.

ЯК ВИБРАТИ ВУГІЛЛЯ

Використовуйте пресоване вугілля

Пресоване вугілля продається в брикетах, які виготовляють з подрібненого в порошок вугілля, який спресовують. Непресоване вугілля горить менше часу і поступається за кількістю жару пресованому вугіллю. М’ясо треба готувати довше, а самого вугілля знадобиться більше.

Выбирайте уголь покрупнее

Вибирайте вугілля побільше

Краще вибрати вугілля побільше

Крім того, під час покупки варто звернути увагу і на розмір вугілля. Дрібне – це погано, тому що знову-таки жару буде недостатньо. Та й з точки зору економічності дрібне вугілля не вигідне – воно швидко згорає, його знадобиться багато. На упаковці вугілля має бути написано «вугілля каліброване». В цьому випадку сміливо беремо товар – вугілля всередині буде ідеального розміру, приблизно з кулак. Крім того, повинні бути позначки: пресоване вугілля чи ні.

Читайте також: Де в Києві можна смажити шашлики: список дозволених місць до травневих свят

Купуйте вугілля в поліетиленових мішках

Вугілля – матеріал, який легко вбирає агресивні запахи і вологу, тому краще вибирати вугілля в поліетиленових мішках. Відразу подивіться на пакет – якщо він вологий, не купуйте таке вугілля. Воно не розгориться і толку від нього не буде.

Для шашлику підходить тільки деревне вугілля

Кам’яне вугілля або антрацит купувати не можна. У великих гіпермаркетах їх продають в мішках. Але ці різновиди вугілля підходять для обігріву, використовуються як паливо, але точно не застосовуються в гастрономічних цілях. Якщо розламати вугілля, то на зламі ви побачите синюватий відтінок – значить, таке вугілля деревне.

Для шашлыка подходит только древесный уголь

Для шашлику підходить тільки деревне вігулля

Використовуйте дубове вугілля

Як і у випадку з дровами, потрібно розуміти, яка порода дерева була використана для приготування вугілля. Найкраще для шашлику підходить березове або дубове вугілля. У дубового вугілля є велика перевага: воно найбільш жаростійке. А витрата менше. Тобто на упаковці має бути написано «вугілля дубове» або «вугілля березове». Але недобросовісні виробники часто пишуть просто фразу «вугілля деревне» без вказівки породи дерева. Як правило, така фраза означає, що це вугілля з різних порід і містить в собі сміття, дрібні шматки залишків дерева.

Читайте також: Найкращі рецепти для пікніка

Термін придатності вугілля для шашлику – 2 роки

Якісне вугілля для шашлику зберігається не більше 2 років. Якщо виробник вказав іншу інформацію, він або збрехав, або використовував хімікати для того, щоб продовжити термін придатності вугілля.

ЯК ВИБРАТИ РОЗПАЛЮВАЧ

Не використовуйте розпалювач на основі бензину

Найчастіше покупці вибирають розпалювачі для вугілля на парафінової і спиртовій основі. І ті й ті ми можемо знайти в магазині і купити для використання. Склад рідини для розпалювання багаття може бути різним, але уникайте розпалювачів, до складу яких входять бензин, гас і інші легкозаймисті рідини. Який би склад цієї рідини не був, важливо враховувати при її використанні заходи безпеки – чітко дотримуватися інструкції на етикетці. Через неправильне використання розпалювача для вугілля може спалахнути полум’я. Результат – опік, пересадка тканини, рубці.

Обливайте вугілля рідиною за 10 хвилин до розпалювання

Дивіться на етикетку. Там повинна бути інструкція із застосування розпалювача. Якщо її немає, то краще не купувати такий розпалювач. Якщо на розпалювачі є інструкції, то вам слід чітко дотримуватися її. А також наступних правил безпеки: рідину слід лити тільки на вугілля і лише за 10 хвилин починати їх розпалювати. Підливати суміш у вогонь категорично заборонено. Не додавайте цей розпалювач на гаряче вугілля, це теж може закінчитися сумно. Також на етикетках багато виробників вказують телефон гарячої лінії, яким ви можете скористатися, якщо у вас виникнуть питання до якості цього розпалювача.

Читайте також: Перетворюємо горілу скумбрію на шедевр кулінарії!

НАРОДНІ СПОСОБИ РОЗПАЛЮВАННЯ БАГАТТЯ

ogon

Мало хто знає, але швидко розпалити багаття допоможе звичайний цукор. Кладемо шматочки цукру в багаття і підпалюємо. Цей продукт допоможе підтримувати горіння і сприяє виділенню жару.

Можна використовувати саморобний подобу стартера з великою консервної або кавовій банки. Видаліть її дно і кришку, зробіть кілька отворів у нижній частині стінок, поставте у мангал. Всередину покладіть зім’ятий папір, потім насипте на 3/4 висоти вугілля. Підпаліть через нижній отвір папір, почекайте, поки вугілля добре розгориться, щипцями підійміть банку, до гірки палаючого вугілля досипьте інше паливо.

Розпалюємо вогонь за допомогою пластикової пляшки і газет. Звичайну пластикову пляшку щільно обгортаємо папером. Ставимо пляшку в центр мангала серед вугілля. Дістаємо пляшку. У нас виходить «колодязь» з паперу. Заповнюємо колодязь хмизом, папером, мохом і підпалюємо.

ВІТАННЯ!
Будь ласка, допоможіть нам покращити сайт -
поставте 3 чесних галочки:

1. Я готовий щомісяця платити за доступ до сайту без реклами:

2.

3. Мені

Будь-ласка, заповніть всі поля