Як вибрати черешню, щоб не отруїтися?

Все буде добре

Ось і відкриття сезону черешні! Але будьте обережні. Нудота, жар, розлад шлунка – відчуття не з приємних. Експерт шоу «Все буде добре» Костянтин Грубич розповів, як вибрати черешню правильно, щоб не отруїтися.

Черешня – лікувальна ягода. Це було відомо ще античним ескулапам, які прописували черешневий сік від запалення шлунка. Ця ягода насичена корисними речовинами – вони омолоджують організм і підвищують імунітет. Вона низькокалорійна і не викликає печію, як вишня. Дуже корисна черешня для нирок і шлунково-кишкового тракту. Її постійне вживання – це запорука здорових судин і серця. А ще черешня дарує бадьорість, гарний настрій і красу шкіри, адже її активно використовують в косметології. Цей компонент прекрасно звужує пори, омолоджує і розгладжує зморшки. Цікаво, що німці використовують навіть кісточки черешні – збирають їх в подушки з тканини, а потім нагрівають і роблять теплі компреси. А ось італійці з кісточками влаштовують змагання «хто кого переплюне». Це обов’язкова частина традиційного травневого мистецького фестивалю черешні, який проходить в містечку Бішельє.

Читайте також: Як відрізнити квас від підробки?

«Багато людей не підозрюють, що черешня (особливо певні її сорти) може бути серйозним алергеном, – каже Костянтин Грубич. – Або що у цієї ягоди їсти норма споживання, перевищивши який можна заробити масу неприємних відчуттів (здуття, розлад шлунка, діарея). І що черешня може бути насичена хімікатами, небезпечними для людини. Про черв’яків я взагалі мовчу…»

Сорти черешні

Всю черешню можна поділити на 3 види: ранньостигла (кінець травня-початок червня), середньостигла (червень) і пізньостигла (липень).

«Травнева» («Скороспілка»)

Скороспелка

Скороспілка

25-30 травня. Плоди середньої крупності – 5 г (як 25-копійчана монета в діаметрі), округло-серцеподібної форми, червоного кольору, кисло-солодкого смаку.

«Мелитопольська рання»

Мелитопольская ранняя

Мелитопольська рання

25-31 травня. Плоди середні, одного розміру, плоско, злегка горбисті. Шкірочка тонка, міцна, червона, блискуча, легко знімається. М’якоть червона, з білими прожилками, середньої щільності, соковита, солодкого смаку з легкою кислинкою.

«Присадибна»

Преусадебная

Присадибна

1-10 червня. Плоди великі, вага – 6-8 г (як монетка 5 копійок в діаметрі і більше), округло-серцеподібної форми, з яскраво вираженою борозенкою. Основне забарвлення жовте з яскраво-червоним рум’янцем. М’якоть ніжна, соковита, солодка.

«Валерій Чкалов»

«Валерій Чкалов»

1-14 червня. Плоди 6-8 м серцеподібної форми, темно-червоного, майже чорного забарвлення, на верхівці плоду є сіра точка, в борозенці – горбок. Сік і м’якоть плодів пофарбовані в інтенсивний червоний колір, плоди дуже солодкі.

Жовтий, рожевий, яскраво-червоний або темно-бордовий… Виявляється, вибирати черешню можна і потрібно за кольором! Адже у кожного є нюанси. Наприклад, жовті сорти менш алергенні, тому їх можна давати навіть маленьким дітям. Але стережіться – такі сорти дозрівають в пору активності плодових мух (з середини літа). Тому майже завжди приховують неприємний сюрприз у вигляді черв’яків. Ягоди рожевого кольору – чемпіони за вмістом вітаміну С. Але найкориснішими все ж вважаються черешні бордового кольору.

Читайте такожВарення з м’яти від Євгена Клопотенка

Как вибрати черешню

Ягода має бути пружною, а не млявою і пухкою. Це гарантія свіжості і соковитості.

На ягоді не має бути тріщин. Інакше купите водянисту, несмачну черешню. Більш того – у тріщини можуть потрапити збудники гнилі і цвілі.

Жодних цяток гнилі. Черешня – ягода солодка, бродіння відбувається дуже швидко. Одна гнила черешенька сьогодні – і завтра гниллю «захворіють» всі інші. Купуючи черешню, потрібно не посоромитися і запустити руку глибше в тару, де вона лежить – зачерпнути з серединки або навіть з дна. Перевірити, чи вся черешня така красива, як у верхньому шарі. А якщо все ж попалася з гнилинкою – відраз її ізолювати від здорових ягід.

cheri

Понюхайте черешню, який хочете купити – це ще на ринку можна зробити. Вона повинна пахнути свіжістю і солодкістю. Якщо пахне кислим вином (і дріжджами) – значить, почався процес бродіння, який черешню зіпсував. Здуття живота, «бурчання» і навіть болі в шлунку – ось до чого може привести вживання таких ягід.

Черешня має бути глянсовою, а не матовою. І ніякого білого нальоту.

Тьмяний колір і білі плями можуть означати обробку хімікатами-пестицидами. Ними обприскують черешню, щоб їй не шкодили комахи, а також грибок. Але багато хто з цих хімікатів небезпечні і для людини. Шкірка у черешні тонка, а тому хімія легко проникає в м’якоть. Тож будьте уважні.

Визначити хімічні домішки легко і в домашніх умовах. Цей метод називається «проба варінням», його часто використовують фахівці ветеринарно-санітарної експертизи. 50-100 грамів черешні потрібно залити окропом, накрити кришкою і залишити на хвилину. Після цього зняти кришку і понюхати – якщо запах залишився «природним», значить, ягода чиста. А якщо ви відчули аромат не черешневий, а хімічний, таку черешню краще не їсти. Однак бувають винятки. Черешня з Мелітополя і Криму пахне йодом, але при цьому вона дуже смачна і корисна. Просто це її особливість, адже грунт і повітря в приморських регіонах насичені йодом. Так що обов’язково питайте у продавця – звідки черешня.

Перевірку на нітрати проводять на сертифікованих ринках. І ви можете зажадати підсумок цієї перевірки у продавця. Але краще все ж перестрахуватися. Щоб позбутися нітратів, промийте плоди 2-3 хвилини під проточною гарячою водою і помістіть в воду з сіллю на 15-30 хв (1 ч. ложка на літр). Цей метод, до речі, і від черв’яків допомагає позбутися.

Як їсти черешню

zereznВживати черешню варто невеликими порціями по 200-300 г (півтори  грановані склянки, приблизно одна повна жменя) можна по кілька разів на день, але головне – не кілограм в один присід. Інакше разом із задоволенням від трапези отримаєте неприємні відчуття і здуття живота. Черешня в великих кількостях – дуже сильне проносне. Найкраще їсти черешню в сирому вигляді, і не на десерт, а перед основним прийомом їжі. Або як самостійну страву-перекус. Крім того, слід пам’ятати, що цю ягоду не варто вживати, якщо у вас цукровий діабет або порушення прохідності кишечника.

Як зберігати черешню

Зберігати свіжу черешню можна в холодильнику до 3 тижнів. Щоб вона не пропала, видаліть хвостики (сік не витече) і – в баночку з кришкою. На дно покладіть вимите і добре висушене листя черешні, зверху – добре промиту і просушену ягоду. Далі чергуйте шари листя / ягоди. З усіх сортів кращеза все зберігаються «Сільвія» (кілька тижнів може прожити в холодильнику, не втрачаючи в якості і смаку) Дозріває «Сільвія» в кінці червня (середньостигла).

sushenaya_chereshnyaМожна заготовити черешню на зиму. Один з найпростіших способів – це сушка. Ягоди бланшують 2-8 хвилин в гарячій воді, після чого відразу ж охолоджують у холодній і розкладають в один шар на сито. Починають сушити в духовці на деку при температурі 60-65˚, а коли плоди підв’яляться, температуру підвищують до 80-85˚.

Заморожувати краще черешню середньостиглих або пізньостиглих сортів. По-перше, ранню черешню заморожувати шкода – ще не наїлися досхочу. По-друге, вона гірше переносить заморозку. За технологією: тут важливо, щоб з ягід вийшла зайва рідина. Помили, але не поспішайте заморожувати – просушіть паперовим рушником і дайте трохи полежати, щоб непотрібна вода стекла. Кісточки можна діставати, а можна і не чіпати – якщо ви, наприклад, плануєте компот з цієї черешні варити. Висохла черешня – розкладаємо по пакетиках або контейнерах пластикових. Невеликих і порційних, адже заморожувати повторно не можна. І обов’язково дату заморозки вказати – черешня зберігається в такому вигляді в середньому 6 місяців (без кісточок – 8 місяців).

7685feeafc9d31abf8988c9e78393f34Кажуть, що консервацією з яскраво-червоною черешні з кісточками можна отруїтися. Що там якась страшна отрута утворюється… У великій кількості амигдалин, який міститься в кісточках черешні (особливо яскраво червоної), дійсно небезпечний. Оскільки під впливом ферменту, який знаходиться в тих же кісточках, розщеплюється до синильної кислоти. Але цей фермент не стійкий. І при нагріванні до 80 градусів руйнується, і синильна кислота не утворюється. Тому варення і компоти з неочищеної черешні не є небезпечними. Небезпечні вони при тривалому зберіганні (більше 2-х років), якщо приготовлені шляхом заливання киплячим сиропом.

Найбільш підходящим для консервації вважається сорт «Донецький вугільок». Він добре зберігає смак, не змінює кольору (сік його не стає бурим, як у деяких інших).

Для компоту краще взяти рожеві або темно-червоні сорти. Єдина складність у приготуванні черешневого компоту – це правильно розрахувати кількість цукру. Черешня дуже солодка, цукру потрібно класти трохи (на 1 кг черешні – 1,5 склянки). Дуже добре в компотах поєднується черешня зі смородиною (тим паче, встигають ці ягоди практично одночасно) – вона дає кислинку.

ВІТАННЯ!
Будь ласка, допоможіть нам покращити сайт -
поставте 3 чесних галочки:

1. Я готовий щомісяця платити за доступ до сайту без реклами:

2.

3. Мені

Будь-ласка, заповніть всі поля