PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImRvYnJlLnN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo=

Користь та шкода полуниці: все про улюблену ягоду

Все буде добре

Полуниця – улюблені літні ласощі дітей і дорослих! Вона однією з перших з’являється на наших грядках, щоб дарувати свій неперевершений смак та користь. Не вирощує її на дачі або у себе вдома тільки ледачий. А моторні господині намагаються заготувати з неї якомога більше компотів та джемів на холодну пору року.

Але багато чого про цю чудо-ягоду для звичайної людини залишається «за кадром». Які корисні властивості має полуниця? Як вона може нашкодити вашому організму? Як правильно вибрати ягоду? Про це в нашому матеріалі.

580120008

Склад полуниці

Склад полуниці багатий на ряд вітамінів і мінеральних речовин. Це залізо, фтор, і навіть мідь! Також в цій ягоді містяться 6-13% вуглеводів, лимонна, яблучна кислоти. Часто, при обробці продуктів вітамінний комплекс руйнується, і губляться всі корисні властивості. Але полуниця – це смачний виняток із правил. Її не потрібно готувати, а досить лише добре промити в теплій воді. І – вуаля! – всі корисні властивості залишаються всередині ягоди, щоб потім потрапити до вашого організму.

Користь

Полуниця добре зміцнює імунітет. Вчені з’ясували, що речовини, які містяться в її складі, зменшують шанси отримання тяжких захворювань у любителів шкідливих звичок. До того ж, у ягоди спостерігається низька калорійність. А це, безсумнівно, приваблює тих, хто стежить за своєю фігурою.

Ягоду найкраще вживати після їжі, не комбінуючи з іншими продуктами. Це пов’язано з тим, що полуниця сприяє бродінню в шлунку.

Вживати її добре разом з молочними продуктами: сметаною, свіжим молоком, сиром та вершками. Але це тільки в тому випадку, якщо ви не страждаєте розладами шлунку. Жири молочних продуктів створюють щось на зразок захисної оболонки, чим пом’якшують подразнення стінок від кислот. Не можна їсти полуницю з цукром.

Ще з давніх часів ягода завоювала любов жінок як ефективний косметичний засіб. Вона розгладжує зморшки, висвітлює пігментні плями, освіжає шкіру.

Відвари зі свіжих і сушених ягід полуниці корисні при різних захворюваннях нирок та печінки. Також вони прекрасно очищають кишечник, ефективно борються з запорами й іншими розладами шлунку. Ще одна важлива здатність ягоди – це лікування гнійних ран і виразок. У деяких випадках натуральний продукт допомагає більше, ніж новомодні медичні препарати.

104254108

Шкода

Як не дивно, полуниця підходить не всім. Як вже говорилося вище, людям з проблемами травлення їсти її не можна. Також ця ягода найбільше провокує алергії. Гіпертонікам варто вживати полуницю без фанатизму, адже деякі з її компонентів здатні взаємодіяти з ліками. Це загрожує сильним підвищенням тиску. Що стосується переїдання ягоди, то воно шкідливе для організму в будь-якому випадку.

Ранню полуницю потрібно їсти дуже обережно. На цій стадії плоди погано зберігаються і швидко стають непридатними до вживання. Дітям молодше 7 років ранні сорти полуниці не рекомендується.

Варто пам’ятати, що в не сезон це дорогий продукт. Для прискорення дозрівання виробники додають в неї величезну кількість нітратів і пестицидів. Купівля такого продукту буде не тільки марною тратою грошей, але й зашкодить вашому організму. Порада лікарів: будь-які фрукти та ягоди купувати в сезон.

Вибір ягоди

Вибирати потрібно суху, цілу ягоду. В ідеалі ще й із зеленою шапочкою. Глибокий бордовий колір свідчить про стиглість ягоди й насичений смак. Але щоб уберегти себе від підфарбованого продукту, обов’язково понюхайте полуницю. Натуральному продукту властивий приємний сильний аромат.

Зберігання полуниці

Ягода зберігається погано, навіть в холодильнику. Тому краще купувати її в невеликих кількостях, щоб з’їсти ще свіжу ягоду. Максимальний термін придатності полуниці – 2 доби. Потім вона не рекомендується до вживання.