PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImRvYnJlLnN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo=

Як вибрати якісну каву?

Все буде добре

Для багатьох кращий спосіб почати ранок – це випити чашечку ароматної кави, що бадьорить. Якщо ви не мислите початок дня без міцного напою, то поради експерта Андрія Бабаєва допоможуть вибрати по-справжньому якісну каву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кавовий скраб від целюліту – як зробити в домашніх умовах

Які бувають сорти кави?

Арабіка – це вид рослини, з якої ми отримуємо визнану в світі каву. Дерева Арабіки ростуть в спеціальних кліматичних умовах, вони дуже сильно схильні до дії бактерій і комах. Тому отримати плід з Арабіки – трудомістка справа. Відомо, що одне дерево може давати приблизно 5 кг зерен. А з прожарених зерен виходить всього один кілограм кави. Сорт Арабіка має приємний аромат і м’який кислуватий смак.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як виглядає чашка кави в 12 різних країнах

Робуста в 10 разів дешевше Арабіки, тому що дерево, на якому ростуть зерна цього сорту, дає більше плодів. Робусту вирощувати і збирати також набагато простіше. Ця кава дуже міцна: вміст кофеїну в 2 рази більший, ніж в арабіки. При цьому смак, навпаки, менш насичений. Часто кавомани комбінують ці 2 сорти, щоб зробити напій і міцнішим, і ароматнішим.

Как выбрать кофе?

Кавою вищого сорту вважається індійська, колумбійська, мексиканська, ефіопська. Вони мають приємний смак з характерними відтінками, а також ніжний і тонкий аромат. Кава першого сорту – це в’єтнамська і бразильський сантос. На смак вони приємно-в’яжучі з кислуватим відтінком, а також у них неяскраво виражений аромат. Кава і вищого, і першого сорту досить міцні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Кавовий скраб для рук

Кавова підробка

Здається, що кавові зерна підробити неможливо. Насправді це досить просто. Для цього беруть крохмаль (замінник вуглеводів), додають борошно і воду. Також додають барвник на основі цукру, який надає суміші карамельний колір. Далі додають ароматизатор з кавовим запахом або трохи меленої кави. Всі ці інгредієнти утворюють масу, схожу на тісто. Потім відщипують невеликий шматочок і надають йому форму зерна. Після їх обсмажують, і виходить імітація зерен, які не відрізниш від справжніх. Деякі недобросовісні виробники навіть додають пластмасу, яка потім осідає на дні чашки.

Як розпізнати підробку? Киньте зерно в холодну воду: якщо в ньому є барвник, то вода підфарбується. Також справжня кава не тоне, залишається на поверхні, а підроблена відразу опускається на дно.

Мелена кава

Після того, як всі цільні зерна розфасували, із залишків роблять мелену каву. Її підробити ще простіше, ніж зернову. Звичайно, на перший погляд кава може виявитися просто коричневим борошном, в яке додали цикорій, мелені каштани, жолуді, ячмінь, просо і так далі. Приблизно 60% людей не відрізнить таку псевдокаву від справжньої. Все це робиться, щоб здешевити напій.

До речі, в магазині також продається багато різних видів меленої кави: з полуницею, вершками, ірландський лікер і так далі. Всі ці неприродні для кави запахи створюються виключно за допомогою ароматизаторів.

Розчинна кава

За легендою спочатку розчинна кава була створений для американських солдатів, яким потрібно було швидко підбадьоритися. Вони могли нагріти воду на сонці та розвести в ній таку каву. Для створення розчинного напою його варили, а потім висушували, тобто перетворювали його в порошок і розфасовували в пакетики. Такий вид кави може зберігатися досить довго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виростити кавове дерево для благополуччя в родині

Как выбрать растворимый кофе?

Більшість розчинної кави виготовляють з робусти, оскільки цей сорт дешевше. Зараз в магазинах можна знайти розчинну каву у вигляді порошку і гранул. Перший має не такий виражений смак, як гранульований. Справжня розчинна кава має коштувати стільки ж, скільки і зернова.

Кава 3 в 1

Кава 3 в 1 – це найбільш розрекламований вид кави. Він може містити каву або її замінник, цукор, сухе молоко або вершки, борошно, модифікований крохмаль. Насправді в ньому може взагалі не бути кави, а тільки який-небудь інший замінник з кавовим ароматом. Крім цих основних інгредієнтів, до складу можуть входити емульгатори, стабілізатори, загусники.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: 10 цікавих фактів про каву

Найдорожча кава

Найдорожчою і найсмачною кавою вважається сорт Лувак. Але не всі знають, що він робиться з екскрементів. Невеликі звірки – мусанги – з’їдають плоди кавового дерева, які потім перетравлюються у них в шлунку і виходять назовні. Далі їх миють, сушать, обсмажують і продають. У підсумку виходить гарна, справжня кава. Незважаючи на специфічний спосіб обробки, така кава користується неймовірною популярністю і продається у всіх елітних ресторанах світу.