PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImRvYnJlLnN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo=

Блог молодої мами: перші зубки у малечі

Все буде добре

Зараз в магазинах можна знайти різні товари, які повинні полегшити процес прорізання зубів у дитини. Та, нажаль, далеко не всі з них дієві. Тож сьогодні ви дізнаєтесь, які засоби дійсно допомагають, а які будуть марними витратами.  

640119924

Зараз в магазинах можна знайти різні товари, які повинні полегшити процес прорізання зубів у дитини. Та, нажаль, далеко не всі з них дієві. Тож сьогодні ви дізнаєтесь, які засоби дійсно допомагають, а які будуть марними витратами.  

СОСКА

Перше на що треба звернути увагу при виборі пустушок це з якого матеріалу вони зроблені. Є такі, що зроблені повністю з силікону або латексу, а є комбіновані зі вставками пластмаси. Латекс – це натуральний матеріал, який завжди використовували для виготовлення пустушок. Якщо на ній виникає пошкодження – вона ніколи не розірветься до кінця. Крім того латекс більш гігієнічний, не електризується і не притягає до себе частинок пилу. Зберігатися такі соски-пустушки повинні в темному прохолодному місці. Коли вони починають зношуватися, старіти, то стають темними, починають приклеюватися або з’являється неприємний запах. В такому випадку соску треба поміняти. Треба звертати увагу на те, що пише виробник на упаковці.

Силікон – це еластичний матеріал, без запаху і смаку. Він більш твердий, ніж латекс, але краще витримує стерилізацію, не руйнується ні від сонця, ні від жиру в їжі дитини. Але з великою легкістю рветься. Тому при найменшій подряпині на пустушки треба її негайно поміняти. Однак саме такі силіконові ми рекомендуємо, адже дитина не пораниться коли візьме її до рота завдяки м’якості матеріалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корисні іграшки для розвитку дитини

Комбіновані пустушки складаються з двох частин: перша – це сама соска, що може бути латексною або силіконовою. Друга частина – це пригубна.  Вона буває різною. У формі метелика, круглою, посмішки тощо. Обов’язково звертайте увагу, аби у пригубній частині соски були отвори для вентиляції. З їх допомогою ця частина пустушки не запотіває під час дихання дитинки. Інакше тут можуть розмножуватись бактерії, які будуть заражати вашу дитину.

І ще один важливий момент: соска має термін придатності! Тому важливо соски міняти кожні 2 місяці, а в деяких виробників рекомендують використовувати соску не довше місяця і змінювати на нову. Це пов’язано з тим, що дитина росте й збільшується розмір рота. Пустушка повинна адаптуватися до цих змін. 7-ми місячна дитина не може смоктати ту саму пустушку, що і новонароджена. Пустушки мають свої розміри, відповідні різному віку малюків. Тож обирайте соски з найбільшим терміном придатності.

Пустушки можуть слугувати альтернативою гризунів, але як тільки зубчики починають прорізуватися та активно рости – соскою не обійтися. Навіть більше, якщо вже видно ріст зубок, а ви даєте одну і ту саму соску – дитина може її прогризти та ковтнути шматок соски, що дуже небезпечно. Для цього є спеціальні прорізувачі.

522781928

ПРОРІЗУВАЧ

Прорізувачі бувають різних форм. Тому при їхньому виборі звертайте увагу, щоб дитині було зручно взяти його в руку.

Для дитинки, у якої тільки почали різатись зубки треба обирати силіконові. Радимо купувати кольорові,  адже їх набагато легше знайти в домі, ніж ті, які не мають кольору.

На етикетці має бути підпис від нуля. (0+).Це позначка м’якості. Якщо малеча навіть сильніше зажме його яснами, то не травмується. На якісних прорізувачах є різні пухирці та рисочки – це для масажу ясен.

Охолоджений прорізувач підходить дітям, які старші 4 місяців. В таких гризунцях всередині є водичка. Ви кладете на деякий час в холодильник, аби рідина охолола, а потім даєте малечі –  такий прорізувач охолоджує ясна дитині та притупляє зуд або біль. Але ні в якому разі не кладіть його у морозильну камеру. Від цього погіршується якість всього прорізувача. Ну й звісно, прорізувач із водичкою повинен бути литим і цілої форми, щоб ця водичка не витекла під час жування дитини.

Силіконові прорізувачі підходять лише до 5 місяців. Коли є перші зуби, краще купувати прорізувачі з щільнішого матеріалу – екологічної гуми чи м’якого пластику.Виробники часто їх поєднують з іграшками чи поргемушками.

ВАЖЛИВО! Купувати прорізувачі потрібно тільки в аптеках або фірмових дитячих магазинах і тільки при наявності сертифікату якості, аби ні в якому разі не нашкодити дитині неякісними матеріалами з хімікатами, фарбниками та шкідливими домішками.

ПЛЯШЕЧКИ

Також важливо звернути увагу на соски, що розміщуються на пляшечках. При виборі сосок саме для баночок дивіться на розмір дірки у сосці. Від цього залежить швидкість подачі рідини. Ось так виглядає маркування швидкості: 1, 2, 3 і т. д. Найменший показник підходить для новонароджених. І з ростом дитини соски варто підпасовувати. Це особливо важливо в перші місяці, коли ви годуєте груддю і догодовуєте штучною сумішшю. Соска в баночці повинна бути тугою, щоб малечі доводилось докладати зусилль, аби смоктати як мамині груди. Адже якщо дитині дати соску, де молоко чи суміш буде само витікати з пляшечки, то вона відмовиться брати груди, бо лінуватиметься докладати зусилля.

Крім швидкості подачі рідини зверніть увагу на форму. Є звичайні, є під кутом, а ще є такі, де соска розміщена не по центру, з краю по одній стороні. Остання дуже зручна для носика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виховання дитини за системою Монтессорі: основні принципи

Принципової різниці між скляними й пластиковими пляшечками немає, хоча вважається, що скляні кращі. Але якщо ви все ж використовуєте пластикові – дивіться на маркування, щоб матеріал був безпечним та без шкідливих домішок.

Весь інвентар – соски, баночки, прорізувачі  – потребують ретельного догляду й миття. Пам’ятайте, що для миття дитячого посуду не можна використовувати звичайні миючі засоби. Потрібні спеціальні дитячі, без шкідливих речовин. Найкраще використовувати соду, або ж просто термальну обробку за допомогою кип’ятку.

Більше подробиць дізнавайтеся в нашому відео: