Як вибрати ідеальні томати для консервації на зиму

Все буде добре

Які помідори ідеально підходять для консервації? Чим небезпечні зелені помідори? Що потрібно знати про помідори для правильного вибору овоча? Відповіді на ці та інші питання знають Костянтин Грубич і Сергій Калінін. Сьогодні вони вирішили відправитися на ринок, щоб показати, які помідори потрібно вибирати для закруток і салатів.

Помідор, як і картопля, це паслін. Батьківщина помідора – Еквадор, де він досі росте у дикій природі як багаторічна рослина. Для Європи ж його разом з Америкою відкрив Колумб. Довгий час ця рослина вважалася отруйною, адже англійський король Георг ІІІ намагався помідорами отруїти борця за незалежність США Джорджа Вашингтона, як відомо, безуспішно. Нині томати – популярні в усьому світі, їх радять часто вживати охочим схуднути, а червоний пігмент лікопін – служить для профілактики простатиту й атеросклерозу. Максимальну користь можна отримати, тільки якщо вибирати високоякісні томати. А це, виявляється, не так і просто…

513738506

Красиві помідори на гілці – найкращі? Це поширений міф, маркетинговий хід. Помідор на гілочці або просто з плодоніжкою здається покупцеві свіжішим. Але плодоніжка свідчить не про свіжість томата, а про його незрілість. Помідор, який в нормальних умовах дозрів на гілці – сам від неї відпадає, так повинно бути. Якщо ж гілка тримає їх, це означає, що зрізали помідори ще зеленими. Адже всі знають, що помідор має властивість дозрівати зірваним, але не всі знають, що дозріваючи на гілці, він позбавляється від отрути соланіну і набирає всі корисні речовини через стебла. А дозріваючи в ящику, він набуває тільки червоний колір, вітамінам та мінералам братися нізвідки. А соланіну нікуди діватись. Тому недостиглі помідори шкідливі. Також, у них міститься багато нікотину, як і в тютюні. В одному незрілому помідорі вагою приблизно в 50 грамів вміст нікотину, як у двох сигаретах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мариновані помідори

471940-3000x1962Зелені томати підходять тільки для консервування або закваски, оскільки в процесі термообробки та бродіння з додаванням консервантів солі та оцту шкідливі речовини руйнуються. Такі помідори стають абсолютно безпечними, але суперкорисних властивостей вони не отримують. Зривати зелені помідори – це міра екстреного порятунку, коли ми бачимо, що достигнути на гілці вони вже не встигнуть. Наприклад, якщо заморозки близько або кущ захворів на фітофтороз. Всі дачники знайомі з цією бідою: якщо потемнів один листок, за тиждень пропаде увесь кущ. Тоді помідори варто зірвати зеленими та використовувати тільки в обробленому вигляді. Але ні в якому разі не можна розкладати їх на підвіконні або де-небудь ще, аби дозріли, і їсти як свіжі у свіжому вигляді, оскільки шкідливі речовини нікуди не поділись.

img_471ed9bf52721ff180cf0ee99f4a6d8bОтже, перший критерій вибору – зрілість томатів. Вибираємо без плодоніжки, колір повинен бути рівномірним однорідним насиченим, без зелених ділянок.

Запах. Помідор – рослина, чутлива до холоду, до надмірної вологості, до хвороб і шкідників. А для більшої врожайності селекціонери виводять витривалі сорти, стійкі до всіх цих проблем. Але при цьому сорт втрачає смакові та корисні якості, він не шкідливий, але й не корисний, не смачний. Відрізняє такі помідори якраз відсутність характерного запаху, вираженого кисло-солодкого смаку. Шкурка у них тверда й товста, м’якоть жорстка, якщо розрізати – насіннєвих камер буде лише дві, максимум три, серцевина буде зелена, волокниста. Її часто вирізають і викидають, оскільки через жорсткість її неможливо їсти. Часто ми говоримо, що домашні помідори набагато смачніші, а купований навіть не пахне помідором – все тому, що такі сорти. Звідси друге правило: вибирайте помідори, виведені не для масового продажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вибрати помідори?

pomidory_02Третє правило вибору якісних томатів – шукаємо без нітратів. Всі ми уже знаємо, як негативно впливають на наш організм ці добрива для рослин. Помідор, напевне, єдиний овоч, з якого неможливо вивести нітрати й зберегти його при цьому в свіжому вигляді. Тому вибираємо, як уже говорилося, дозрілі на гілці, оскільки на момент дозрівання нітрати виходять з плоду в тіло рослини. На вигляд нітратні томати теж легко відрізнити: на дотик вони еластичні, але не тверді, якщо натискати – відтиск пальця не повинен залишатися, на зрізі шкура має лопнути, м`якоть соковита, а не суха, всередині не повинно бути пустот, томат має бути щільним.

Помідори, що зрослися або нарости на них, відхилення у формі – це все мутації. Це означає, рослини виросли на гормональних добривах та підгодівлях. Учені не довели, що це якось впливає на людину, але й не спростували. Про мутації та гормони свідчить відсутність сімей: якщо розрізати такий томат, замість насіння всередині буде просто жижа. Звідси четверте правило – вибирати томати правильної форми з насінням у розрізі.

Хвороби помідорів. Помідори дуже часто хворіють. Це може бути фітофтороз, альтернаріоз, так званий вірус мозаїки та інше. Це все відразу ж видно: на помідорах з’являються сірі, темні плями – це фітофтора, білі цятки, тріщини, гниль – все це хвороби, які зроблять плоди просто непридатними для їжі. Вони дуже швидко прогресують: один заражений помідор, якщо його з’їсти – людині не зашкодить, але зіпсує все, що знаходився поруч з ним в холодильнику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помідори по-вірменськи від Мікаєля Арояна