Чому не можна їсти багато овочів та фруктів? Міфи про харчування влітку

Все буде добре

Рятуючись від спеки, ви п’єте воду літрами? Ваше літнє харчування – це багато овочів і фруктів, але стає тільки гірше? З’являються нездужання і запаморочення, і ви страждаєте від частих розладів і отруєнь? Це легко виправити! Про те, як харчуватися влітку правильно, розповіла дієтолог Світлана Фус.

Влітку потрібно їсти менше, ніж взимку?

Ні – і влітку, і взимку ми працюємо і витрачаємо енергію однаково. Влітку наш апетит знижується, процес травлення сповільнюється, а рідина виводиться в два рази швидше, ніж взимку. Через це люди зменшують кількість прийомів їжі та скорочують її порції. Іноді нам навіть здається, що одного огірка в день достатньо.

Але зменшуючи кількість їжі та скорочуючи її прийоми, ви гальмуєте обмінні процеси в організмі. Замість того щоб годувати себе один раз в день огірком або набивати живіт до межі вранці і ввечері, харчуйтеся 3-4 рази на день, але стравами зі зменшеною калорійністю. Для прискорення травлення щодня вживайте 500 г фруктів і овочів. Для літнього харчування відмінно підійдуть: салат, петрушка, капуста, щавель, шпинат, селера. Але будьте обережні: надлишок клітковини веде до розладів шлунку.

водный баланс летом

Для підтримання водного балансу в спеку, пийте на 2-3 склянки більше води, ніж зазвичай

У спекотні дні потрібно пити багато води?

Ні – в спеку організм швидко втрачає воду. Щоб запобігти зневодненню, влітку потрібно змінити питний режим. Збільшуючи кількість води в кілька разів більше звичайного, ви провокуєте затримку рідини в організмі, виникають набряки і розбавляється кров.

Якщо кров буде дуже рідка, вона не зможе повноцінно насичувати мозок киснем. А це загрожує зниженням імунітету, працездатності, з’явиться сонливість, запаморочення, нездужання і небезпечне перевантаження нирок.

Для підтримання водного балансу в спеку, пийте на 2-3 склянки більше води, ніж зазвичай. Причому вживайте її дрібно протягом дня. Не варто збільшувати кількість вживаної води у 2-3 рази.

Влітку ми худнемо легше, ніж взимку?

Ні – худнути в спеку можна, але складно. Спека – це стрес для організму. А в стресових ситуаціях організм починає поглинати їжу у величезних кількостях. Як правило, найбільше нам хочеться їсти ввечері та перед сном. Також набору ваги сприяють часті перекуси: морозиво, банани, ягоди, солодкі напої, які просто зашкалюють за калорійністю. Такими перекушуваннями ми перебиваємо апетит, збиваємо раціон, а разом з ним і обмін речовин.

Часто ми приймаємо почуття спраги за почуття голоду і заїдаємо його бутербродами. Ми п’ємо мало або замінюємо воду прохолодними напоями, чим порушуємо наш водно-сольовий баланс, і помилкове відчуття голоду стає ще сильніше. Якщо ж ми харчуємося фруктами і овочами – це одноманітний раціон харчування. Ми схуднемо, але через деякий час повернемося до колишньої ваги і ще додамо пару кілограм.

как питаться летом

У літньому харчуванні кількість м’яса можна скоротити або перейти на пісне м’ясо курки і риби.

Влітку можна відмовитися від м’яса?

Ні – не можна повністю відмовлятися від білка. Білок – будівельник наших клітин і незамінний захисник імунітету, він підтримує м’язи в тонусі. У літньому харчуванні кількість м’яса можна скоротити або перейти на пісне м’ясо курки і риби.

Для любителів засмаги важливо пам’ятати, що морепродукти і риба багаті насиченими жирними кислотами, які затримують в шкірі вологу, захищаючи її від сухості і лущення. А вживання м’яса допомагає отримати гарну засмагу і зберегти її надовго.

летнее питание

Якщо кількість фруктів перевищує норму, організму стає складно переробляти клітковину

Влітку потрібно їсти багато фруктів і ягід?

Ні – добова доза фруктів і ягід для людини 300-400 г. Чим більше фруктів ви їсте, тим більше клітковини і фруктози приймає ваш організм. Якщо кількість фруктів перевищує норму, організму стає складно переробляти клітковину, і він виводить вітаміни з потом, не встигаючи засвоїти їх.

Це загрожує зайвою вагою, розладами шлунка, харчовими отруєннями і алергічними реакціями. Щоденний раціон повинен бути різноманітним, не бійтеся вводити легкі злаки, білки і супи в свій літній раціон харчування. Знаючи про велику користь фруктів, не нехтуйте ягодами. У них містяться корисні елементи, які захищають ваше обличчя і тіло від фотостаріння на сонці. Також під час засмаги вам допоможуть шпинат, яловича печінка і гречана крупа – вони допомагають формуванню меланіну, забезпечуючи рівну засмагу і захист від опіків.

питание летом

Єдиний алкоголь, який ідеально «підходить» для спеки – розбавлене біле вино, але ніяк не пиво

Пиво втамовує спрагу?

Ні – наші люди, як ніхто інший, люблять в спеку випити кухоль холодного пива. Але вгамовувати спрагу пивом не можна, це безглуздо. А неякісне пиво ще й шкідливе. Воно посилює спрагу, робить судини млявими, порушує роботу нервової системи. У спеку людина п’яніє швидше, і спиртні напої не можуть повноцінно заповнити втрату води.

Плюс пиво дуже калорійне. Єдиний алкоголь, який ідеально «підходить» для спеки – розбавлене біле вино. Воно легше червоного і навіть допомагає схуднути, якщо будете вживати не більше одного келиха в день.

Влітку можна поповнити запас вітамінів, який збережеться до зими?

Ні – на жаль, це неможливо. Природа більшості вітамінів така, що, потрапляючи в організм, вони відразу включаються в роботу над обміном речовин. І якщо вони виявляються в надлишку, то виводяться нирками. Вітаміни не мають властивості накопичуватися. Плюс водорозчинні вітаміни швидше за всіх виводяться з організму. У будь-який час року доведеться себе підгодовувати сезонними фруктами і овочами – літнім харчуванням справа не обмежиться.

как питаться летом

Краще скоротити кількість хліба і віддати перевагу сортам грубого помелу борошна зі злаками

У літню спеку бажано відмовитися від хлібобулочних виробів і макаронів?

Ні – хліб і макарони допомагають нам. У них дуже багато клітковини і не дуже багато вуглеводів. Краще скоротити кількість хліба і віддати перевагу сортам грубого помелу борошна зі злаками. Вони в свою чергу багаті цинком, який допомагає вирішити проблеми зі шкірою і убезпечити її від сухості. Також хліб і макарони допомагають у нелегкій боротьбі з переробкою величезної кількості фруктів і овочів, добре очищають кишечник.

Влітку краще повністю виключити жир?

Ні – скоротити потрібно, але ні в якому разі не виключати. Більшість вітамінів, які ми споживаємо з овочами і фруктами засвоюються тільки з жирами. Прибравши жир, вітаміни просто вийдуть з організму разом з потом, залишивши після себе марну їжу. Обов’язково потрібно вводити в раціон свого літнього харчування невеликі дози оливкової олії з салатами. До фруктів та овочів додавати кисломолочні продукти, які вже його містять.

летнее питание

Теплий чай не дратує наш шлунок, засвоюється швидше і піднімає температуру тіла, роблячи її вище навколишнього середовища – ідеальний спосіб втамувати спрагу

Кращий засіб від спеки – теплий зелений чай?

Так – він може бути м’ятний та імбирний. Теплий чай не дратує наш шлунок, засвоюється швидше і піднімає температуру тіла, роблячи її вище навколишньої. Таким чином, нам стає прохолодніше і спрага вгамовується.

Також добре втамовують спрагу і освіжають продукти, що мають не кислий, а гіркуватий смак. Це можуть бути редис, ріпа, цибуля, капуста, редька. Кисломолочні продукти покращують травлення і живлять організм необхідною вологою. А в йогурт і сир можна додавати свіжі фрукти і ягоди.

У спекотну погоду замість солодкої газованої води випийте склянку прохолодного кефіру або ряжанки, кисломолочні продукти добре втамовують спрагу. До речі, кефір можна додавати в окрошку замість квасу. Раніше люди теж шукали способи боротьби з літньою спекою. В результаті з’явилися літні рецепти окрошек, холодних овочевих супів і борщів. Ці страви не тільки урізноманітнюють літній харчування, але й заповнять дефіцит рідини в організмі.