Топ-5 українських йогуртів: огляд від “Доброго знака”

Все буде добре

«Добрий знак» продовжує перевіряти харчові продукти в супермаркетах за критеріями якості та безпеки. Сьогодні ми говоримо про питні йогурти.  Які міфи про якість йогуртів найпоширеніші та йогурти яких торгових марок найякісніші, дізнайтеся просто зараз!

ZK_logo_red_v04_ukc-01

У перевірці взяли участь продукти п’яти торгових марок. Це йогурти з фруктовим наповнювачем від ТМ «Дольче», «Чудо», «Активія», «Галичина», «Яготинський».

Прокоментувати найпоширеніші міфи про йогурти погодились представники від 2-х ТМ – «Активія» та «Яготинський». А Костянтин Грубич експериментальним шляхом перевірить їхню правильність або хибність.

МІФИ ПРО ПИТНІ ЙОГУРТИ

  1.       Йогурти потрібно вживати на порожній шлунок.

Більшість людей вважають, що йогурти потрібно вживати на порожній шлунок. Так до організму потрапить більше корисних речовин.

Відповідь експерта: Дане твердження є хибним. Чому? У шлунку міститься соляна кислота. Якщо зранку ви нічого не їли, проте одразу випили йогурт, всі корисні бактерії з йогурту розчиняться в ній. А якщо ви насолоджуєтесь йогуртом уже після прийому їжі, то ці бактерії залишаються в шлунку, а потім спрямовують всі свої корисні властивості на організм людини.

  1.       У йогуртах немає живих мікроорганізмів, це все маркетинговий хід.

Відповідь виробників: Це дійсно міф. У йогурті є живі мікроорганізми. Для виробництва йогурту підбираються спеціальні штами мікроорганізмів. І вони зберігаються в продукті аж до кінця терміну придатності.

Експеримент підтверджує правильність даного твердження. Кількість життєздатних корисних молочнокислих бактерій відповідає регламентованій нормі, заявленій у всіх виробників.  А перевірка йогуртів на наявність шкідливих бактерій: сальмонели, бактерій групи кишкової палички, пліснявих грибів, лістерії, дріжджів, у продукції наших ТМ їх не виявила.

  1.       Йогурти зберігають понад місяць через антибіотики у складі.

Антибіотики у склад продукції можуть потрапити лише з сировиною. Якщо в молоці виявлено антибіотики, дана партія повертається постачальнику. Реальний термін придатності, який можна витримати без консервантів та інших шкідливих речовин  – 40 днів. Цьому сприяють 4 основних критерії: правильна рецептура, якісне молоко, технологічний процес, холодні умови зберігання.

У всіх зразках продукції по цьому пункту  порушень не виявлено.

  1.       У йогурті можуть бути гормони.

Гормони – це біологічно активні речовини. Синтетичні можуть потрапити в молоко тварин із препаратів, що використовуються в сільському господарстві. Кожна партія молока перевіряється за 5-ма критеріями. І наявність або відсутність гормонів відноситься до них. Тож якщо під час перевірки в партії молока буде виявлено гормони, то її повертають постачальнику.  У наших 5-ти торгових марках гормонів не виявлено.

РЕЗУЛЬТАТИ ПЕРЕВІРКИ

Згідно з перевіркою «ДОБРИЙ ЗНАК», У ТМ «Галичина» та «Дольче» було знайдено 2 порушення. У ТМ «Дольче» було виявлено невідповідність масової частки жиру показникам норми. А у ТМ «Галичина» було виявлено невідповідність показників за масовою часткою жиру та білку.
Дізнатись більше ви можете тут: http://znak.stb.ua/ua/test/aktyvia-galychyna-dolche-chudo-yagotynskyj/

Читайте більше цікавих новин у Viber Все буде добре