Готуємо лате вдома без кавомашини!

Все буде добре

Чи можна приготувати лате вдома без кавомашини? Так, якщо знати секрети професійного баристи! У своєму майстер-класі Алім Кутнезіров розповість як приготувати лате вдома. Його поради допоможуть вам зробити смачний напій, нітрохи не гірший від лате зі справжньої кав’ярні!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати мокачіно: рецепт від барісти Ніни Клименко

635802308

Перш ніж почати готувати напій, запам’ятайте просте правило: капучіно – це кава з молоком, а лате – молоко з кавою. Ця незначна відмінність дозволяє готувати напої з абсолютно різним смаком.

Найкраще готувати лате в високому айріш-келиху та подавати з високою ложечкою. Якщо у вас такого келиха немає, підійде скляна чашка або прозора склянка.

Нам знадобиться:

  • Кава – 50 мл
  • Молоко – 150 мл
  • Вода – 100 мл
  • Цукор за смаком

Приготування:

  1. Для початку потрібно заварити каву. Зробіть це будь-яким зручним для вас способом – в кавоварці, кавомашині або просто залийте окропом у чашці.
  2. Важливо! Кава повинна бути досить міцною. Найсмачніший лате готується з кавової суміші, що містить не менше 10-20% робусти. Це кавове дерево, з якого збирають зерна.
  3. Молоко наливаємо в окрему місткість. Трохи підігріваємо, головне, не довести його до кипіння.
  4. На професійних кухнях використовується френч-прес. Якщо такого вдома не виявилося, можете взяти міксер або віничок для збивання.
  5. Підігріте молоко збити з допомогою кухонної машини. Збиваємо ретельно, не менше 3-5 хвилин. Потрібно дочекатися утворення повітряної піни, що має бути набагато пишнішою від піни для капучіно.
  6. Зверніть увагу, молочна піна повинна мати глянцеву текстуру, а не бути в пухирцях.
  7. Важливо! Якщо під рукою немає ні міксера, ні блендера, можна використовувати термос або кава-прес. Налийте в нього молоко, закрийте кришкою та порухайте поршнем по поверхні молока вгору-вниз. Піна також має вийти густою та насиченою.
  8. Переливаємо молоко в високий прозорий айріш-келих або чашку. Зверху обережно викладаємо піну, якщо вона залишилася при збиванні.
  9. Один з найважливіших моментів – акуратно, тонкою цівкою влити в молоко зварену каву. Слідкуйте, щоб цівка обов’язково була дуже тонкою: тільки тоді ви зможете спробувати справжній лате.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати класичну каву в турці

Шари кави, молока та піни не повинні змішуватися між собою. Якщо ви правильно збили молоко й акуратно влили каву, то отримаєте чіткий тришаровий коктейль. Кава повинна бути в проміжку між молоком і молочною піною. Чітке виділення всіх трьох шарів – головна ознака того, що у вас вийшла справжня кава лате.

Якщо ж ви просто вливаєте каву в молоко для лате й отримуєте незвичайний градієнт, не поспішайте радіти: це означає, що ви перегріли молоко.

Читайте більше цікавих новин у Viber Все буде добре