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
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImRvYnJlLnN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo=

Швидкий маринад для шашлику: топ-3 експрес методи

Все буде добре

Вже зовсім скоро травневі свята і, відповідно, похід на шашлики. Найчастіше у нас немає часу довго маринувати шашлик, але ж так хочеться, щоб він був ніжним і соковитим. В арсеналі Ігоря Місевича є секретна зброя – рецепти швидких маринадів, які зроблять будь-яке м’ясо дивовижно смачним всього за годину!

Читайте також: Вихідні у травні 2017 в Україні – як відпочиваємо

Мало хто знає, але маринаду вже більше 2000 років. Ще древні римляни помітили, що вимочування м’яса і риби в солоній морській воді додає страві м’якості і помітно покращує смак. Маринад в перекладі з латинської означає «морський». Згодом маринади стали дуже популярними, їх рецепти удосконалювалися і доповнювалися новими інгредієнтами. Жителі Південної Європи почали використовувати оцет. Так в історії кулінарії з’явився метод маринування овочів і фруктів для їх подальшої консервації і тривалого зберігання. А на сході маринади почали робити на основі незліченних спецій і прянощів. Сьогодні існують рецепти експрес-маринадів (швидких маринадів), які швидко перетворюють навіть жорстке м’ясо yf неперевершений шашлик.

«Ці рецепти швидких маринадів я багато разів перевіряв на собі і друзях, – розповідає Ігор Місевич. – Ми з кумом – справжні шашличники. 5 років тому ми створили клуб любителів шашлику. Так вийшло, що у трьох наших друзів дні народження в травні, тому на пікнік ми вибираємося часто. І кожен раз я використовую новий вид маринаду. Я беру старі рецепти, покращую їх і додаю щось нове…»

Рецепт швидкого гірчичного маринаду

Складові:

  • Гірчиця – 1 банка (250 г)
  • Цибуля ріпчаста – 2 великі головки
  • Соєвий соус – 1-2 ст. л
  • Перець, шавлія, базилік, орегано
Игорь Мисевич

Игорь Мисевич

Приготування:

  1. 1. Дрібно нарізаємо цибулю.
  2. 2. Горчицу змішуємо з соєвим соусом.
  3. 3. Додаємо до суміші цибулю.
  4. 4. Додаємо прянощі. Все ретельно перемішуємо.
  5. 5. Шматки свинини обвалюємо в маринаді і залишаємо на годину.

Для яловичини гірчиця не підходить – це м’ясо досить жорстке, а гірчиця не так сильно впливає на м’ясо, як, наприклад, ківі, тож шашлик може вийти жорстким.

Рецепт швидкого м’ятно-лимонного маринаду

Складові:

  • 4-5 ст. лимонного соку
  • 3-4 листочка м’яти
  • 60 мл білого вина
  • 1 ріпчаста цибулина
  • Часниковий порошок (або 2-3 подрібнені зубчики часнику)
  • Майоран, чебрець, мелений червоний перець (гострий і солодкий)

Приготування:

  1. Цибулину дрібно нарізати.
  2. М’яту порубати, полити лимонним соком.
  3. Змішуємо цибулю і м’яту. Додаємо прянощі і часник.
  4. Заливаємо суміш вином. Все добре перемішуємо.
  5. Маринуємо м’ясо годину

Маринад на основі лимона смачніший, а кислота менш агресивна – вона не розщеплює м’ясо на волокна, але прибирає жорсткість. Сік сприятиме прискореній ферментації м’яса. Крім розм’якшення, лимон допомагає м’ясу краще ввібрати спеції і прянощі. Такий маринад захищає продукт від сильного підгоряння, оскільки перший тепловий удар він приймає на себе.

Рецепт швидкого універсального маринаду з ківі

Складові:

  • 1 ківі
  • 3-4 цибулини
  • 1 ст. мінеральної води
  • Спеції за смаком
Маринад из киви

Маринад из киви

Приготування:

  1. Цибулю дрібно нарізати. Змішати зі спеціями і мінералкою.
  2. Ківі перемелюємо в блендері.
  3. Додаємо отриману суміш до цибулі. Добре перемішуємо.
  4. Залишаємо маринуватися на 20 хв.

Маринад з ківі вважається універсальним. Органічні кислоти ківі мають руйнівну дію на білок колаген – м’ясо буде легко жуватися і засвоюватися. А фермент, який міститься у фрукті, дуже швидко розм’якшує м’ясо. Фрукт дуже сильно впливає на м’ясо, тож підходить для всіх видів, навіть для жорсткої телятини.

Нехай ваш шашлик буде найсмачнішим!