PCEtLVN0aWNreSBMZWZ0LS0+DQoNCjxzdHlsZSA+DQouZXhhbXBsZV9yZXNwb25zaXZlXzQgeyB3aWR0aDogMTYwcHg7IGhlaWdodDogNjAwcHg7IHBvc2l0aW9uOmZpeGVkOyBsZWZ0OjA7IH0NCkBtZWRpYShtaW4td2lkdGg6IDEzNDBweCkgeyAuZXhhbXBsZV9yZXNwb25zaXZlXzQgeyB3aWR0aDogMTYwcHg7IGhlaWdodDogNjAwcHg7ICBwb3NpdGlvbjpmaXhlZDsgbGVmdDowO319DQpAbWVkaWEobWluLXdpZHRoOiAxNTAwcHgpIHsgLmV4YW1wbGVfcmVzcG9uc2l2ZV80IHsgd2lkdGg6IDI0MHB4OyBoZWlnaHQ6IDYwMHB4OyAgcG9zaXRpb246Zml4ZWQ7IGxlZnQ6MDt9fQ0KQG1lZGlhKG1pbi13aWR0aDogMTYyMHB4KSB7IC5leGFtcGxlX3Jlc3BvbnNpdmVfNCB7IHdpZHRoOiAzMDBweDsgaGVpZ2h0OiA2MDBweDsgIHBvc2l0aW9uOmZpeGVkOyBsZWZ0OjA7fX0NCjwvc3R5bGU+DQoNCjxzY3JpcHQgYXN5bmMgc3JjPSIvL3BhZ2VhZDIuZ29vZ2xlc3luZGljYXRpb24uY29tL3BhZ2VhZC9qcy9hZHNieWdvb2dsZS5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo8IS0tIGV4YW1wbGVfcmVzcG9uc2l2ZV8zIC0tPg0KDQo8aW5zIGNsYXNzPSJhZHNieWdvb2dsZSBleGFtcGxlX3Jlc3BvbnNpdmVfNCINCiAgICAgc3R5bGU9ImRpc3BsYXk6aW5saW5lLWJsb2NrIg0KICAgICBkYXRhLWFkLWNsaWVudD0iY2EtcHViLTIwNzA4OTAyNTYzMzc3NjUiDQogICAgIGRhdGEtYWQtc2xvdD0iMzkxODM2OTIwMyI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0Pg0KKGFkc2J5Z29vZ2xlID0gd2luZG93LmFkc2J5Z29vZ2xlfHwgW10pLnB1c2goe30pOw0KPC9zY3JpcHQ+PCEtLVN0aWNreSBSaWdodC0tPg0KDQoNCjxzdHlsZSA+DQouZXhhbXBsZV9yZXNwb25zaXZlXzIgeyB3aWR0aDogMTYwcHg7IGhlaWdodDogNjAwcHg7IHBvc2l0aW9uOmZpeGVkOyByaWdodDowOyB9DQpAbWVkaWEobWluLXdpZHRoOiAxMzQwcHgpIHsgLmV4YW1wbGVfcmVzcG9uc2l2ZV8yIHsgd2lkdGg6IDE2MHB4OyBoZWlnaHQ6IDYwMHB4OyAgcG9zaXRpb246Zml4ZWQ7IHJpZ2h0OjA7fX0NCkBtZWRpYShtaW4td2lkdGg6IDE1MDBweCkgeyAuZXhhbXBsZV9yZXNwb25zaXZlXzIgeyB3aWR0aDogMjQwcHg7IGhlaWdodDogNjAwcHg7ICBwb3NpdGlvbjpmaXhlZDsgcmlnaHQ6MDt9fQ0KQG1lZGlhKG1pbi13aWR0aDogMTYyMHB4KSB7IC5leGFtcGxlX3Jlc3BvbnNpdmVfMiB7IHdpZHRoOiAzMDBweDsgaGVpZ2h0OiA2MDBweDsgIHBvc2l0aW9uOmZpeGVkOyByaWdodDowO319DQo8L3N0eWxlPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vcGFnZWFkMi5nb29nbGVzeW5kaWNhdGlvbi5jb20vcGFnZWFkL2pzL2Fkc2J5Z29vZ2xlLmpzIj48L3NjcmlwdD4NCjwhLS0gZXhhbXBsZV9yZXNwb25zaXZlXzIgLS0+DQo8aW5zIGNsYXNzPSJhZHNieWdvb2dsZSBleGFtcGxlX3Jlc3BvbnNpdmVfMiINCiAgICAgc3R5bGU9ImRpc3BsYXk6aW5saW5lLWJsb2NrIg0KICAgICBkYXRhLWFkLWNsaWVudD0iY2EtcHViLTIwNzA4OTAyNTYzMzc3NjUiDQogICAgIGRhdGEtYWQtc2xvdD0iMzM0MDc0OTY4MyI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0Pg0KKGFkc2J5Z29vZ2xlID0gd2luZG93LmFkc2J5Z29vZ2xlfHwgW10pLnB1c2goe30pOw0KPC9zY3JpcHQ+
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImRvYnJlLnN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo=

Перепелині яйця: користь і міфи

Все буде добре

Перепелині яйця користуються особливою популярністю і вважаються кориснішими за курячі. Чи так це насправді, дізнайтеся з нашого матеріалу.

Перепілка – перната родичка свійських курей і диких фазанів. Відтоді, як люди дізналися про користь перепелиних яєць, вони намагалися її приручити. Перші спроби одомашнення робили ще древні єгиптяни і китайці. У стародавніх папірусах і медичних трактатах чимало згадок про корисність цих невеликих плямистих яєць.

Перепелка

Однак остаточно переконати світ у тому, що перепілка має бути свійською птицею, змогли японці. У 1945 році після бомбардування Хіросіми і Нагасакі японські вчені шукали продукт, який зможе підвищити імунітет і протистояти радіації. І припустили, що це перепелині яйця. Пізніше японці встановили, що ці яйця до того ж ще й надзвичайно позитивно впливають на розумові здібності дітей. Тому зараз у цій технологічно розвиненій країні законодавчо закріплено так, що сніданок японського школяра кілька разів на тиждень повинен включати кілька перепелиних яєць. Дійшла слава про диво-продукт і до України. Сьогодні на полицях магазинів поряд із курячими яйцями можна побачити і перепелині, які дуже популярні й іменуються в народі панацеєю від усіх недуг. Залишилося тільки розібратися, що відповідає дійсності, а що – просто перебільшення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сніданки: смачні і корисні рецепти на зиму

Перепелині яйця корисніші за курячі

«По-перше, всі яйця (курячі, гусячі, качині, страусові, перепелині) більш-менш ідентичні за своїм складом, – каже Світлана Фус. – У всіх яйцях є схожий набір корисних речовин: вітамінів і мінералів, білка й амінокислот. Різниця лише в кількості того чи іншого вітаміну або мінералу. Я пропоную ознайомитися з таблицею, в якій наведено кількість корисних речовин на 100 грамів продукту. На 100 грамів припадає 1,5 курячого яйця і 8 перепелиних яєць».

Вітамін В1 – 137 мкг (перепелині), 49 мкг (курячі)

Вітамін В2 – 1100 мкг (перепелині), 500 мкг (курячі)

Вітамін А – 1180 мкг (перепелині), 78 мкг (курячі)

Залізо – 404 мг (перепелині), 88 мг (курячі)

Калій – 620 мг (перепелині), 124 мг (курячі)

Перепелиные яйца

Перепелині яйця корисніші за курячі практично за всіма параметрами. Звичайно, за деякими показниками (такими як протеїн, фосфор, кальцій) різниця незначна. Але за такими показниками, як вітамін А, В, РР, залізо – перевага значна на користь перепелиних яєць.

«І ціна теж відрізняється, – каже Світлана Фус. – Перепелині удвічі дорожчі…»

Дієтолог Світлана Фус рекомендує їсти по 6 перепелиних яєць 3–4 рази на тиждень для дорослих. І по пів’яйця щодня або по 3 яйця на тиждень для маленьких дітей. Але це якщо ви повністю виключаєте прийом курячих. Якщо ж ви залишаєте в раціоні курячі яйця, то дійте за формулою: 1 куряче яйце дорівнює 6 перепелиним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фруктові очистки для схуднення: поради Світлани Фус

Перепелині яйця не передають сальмонельоз

«Ця думка ґрунтується на тому, що перепілки не хворіють на сальмонельоз, – каже Андрій Бабаєв. – Це через те, що у курей температура тіла 40,5–42 градуси, а у перепілок – 41–43. Це і захищає перепілок від масових захворювань на сальмонельоз. Адже при вищих температурах тіла вірус сальмонели гине. Але! Якщо перепілок утримують у поганих умовах (наприклад, тісних клітках) і годують неякісними простроченими кормами, то їхній природний імунітет знижується. І в таких випадках ймовірні зараження птахів на сальмонельоз. Тому в жодному разі не можна виключати такої можливості та пити сирі перепелині яйця, особливо якщо ви не впевнені у виробнику!»

Перепелині яйця обов’язково треба варити. Перед тим як готувати, їх треба помити. Варяться вони некруто 2–3 хвилини, круто – 4–5 хвилин. Бактерія сальмонели гине за 3 хвилини за температури кипіння, тобто 100 градусів.

Перепелині яйця не викликають алергії

«Дуже часто можна почути, що один із компонентів білка овомукоїд, що міститься у перепелиних яйцях, не викликає алергічних реакцій, а навіть навпаки – допомагає у лікуванні алергії, – каже Світлана Фус. – Це не зовсім правильно. Справа в тому, що овомукоїд у деяких випадках може й сам бути алергеном. Вводити перепелині яйця (як і курячі) у прикорм дитині слід обережно! Завжди треба звертати увагу на те, чи немає алергічних реакцій організму на яйця протягом 4 днів. І лише потім давати дитині перепелині яйця вже більш-менш регулярно. Це можна робити тільки після того, як дитині виповнилося 7 і більше місяців».

Перепелині яйця менш калорійні, ніж курячі

Яичница из перепелиных яиц

«Перепелині яйця калорійніші за курячі! – каже Світлана Фус. – Харчова цінність в розрахунку на 100 г продукту у курячих яєць становить у середньому 148 ккал, а у перепелиних – 158 ккал. Це пов’язано з підвищеним вмістом жиру в жовтку перепелиних яєць (11 г проти 10 г у курячих яєць). А через те, що енергетична цінність жиру вдвічі вища, ніж білка, перепелині яйця калорійніші».

Перепелині яйця не поділяють на дієтичні та столові, як курячі. Це все через те, що вони можуть зберігатися до 25 днів, не псуватися і не втрачати своєї якості. Цікавий факт: несвіжі яйця будуть майже невагомими. Вся справа в тому, що перепелині яйця багаті на антибактеріальну речовину лізоцим, який не дає бактеріям розмножуватися, тому вони сохнуть і кришаться, а не протухають, як курячі. А ось свіже яйце важитиме в середньому 10–12 грамів.

Перепелині яйця не містять холестерину

Перепелиные яйца

«Досить поширений міф про перепелині яйця – це те, що в них настільки мало холестерину, що їх можна їсти навіть сердечникам, – каже Світлана Фус. – Але виявляється, холестерину в перепелиних яйцях навіть більше, ніж у курячих. У 100 г курячих яєць міститься 540 мг холестерину, а в перепелиних – в середньому 600 мг. Чому ж дієтологи радять сердечникам їсти перепелині яйця? Все просто! Високий вміст холестерину в перепелиних яйцях врівноважено рекордним для яєць вмістом лецитину, який нейтралізує негативну дію холестерину і позитивно впливає на серцеві м’язи, на відміну від курячих яєць. Лецитин необхідний організму як будівельний матеріал для відновлення пошкоджених клітин. Це основний транспортний засіб для доставки поживних речовин до клітин і потужний антиоксидант».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Раціон, схвалений дієтологом: квасоля для схуднення!

Як вибрати перепелині яйця

«У супермаркеті перегляньте всі яйця, щоб не було тріщин, – каже Андрій Бабаєв. – Будьте уважні та не беріть пошкоджені. Є ризик, що саме ці яйця можуть бути заражені сальмонельозом. Але якщо вже так сталося і ви вдома помітили, що випадково купили тріснуте яйце, то не шкодуйте його і викидайте! Їсти такі яйця дорожче для свого здоров’я. І обов’язково зберігайте в холодильнику перепелині яйця у закритому лотку окремо від інших продуктів, щоб виключити зараження сальмонельозом від них. Бактерія сальмонели може з’явитися в продуктах тваринного походження через неправильний забій тварин, або якщо м’ясо зберігалося в антисанітарних умовах, або якщо м’ясо зберігали при неправильній підвищеній температурі. І потім через тріщини в шкаралупі бактерія потрапляє в яйця і заражає їх».

«Особливість перепелиних яєць в їх тривалішому терміні зберігання! – каже Андрій Бабаєв. – Але коли купуєте перепелині яйця і особливо якщо ви вперше даєте ці яйця дитині, я раджу звертати увагу не тільки на дату виробництва, але й на відповідні умови зберігання. Адже це може все змінити. Тільки за умови зберігання в холодильнику при температурі від нуля до 8 градусів допустима реалізація яєць протягом 25 днів. Тому зверніть увагу, в яких умовах зберігаються яйця. Наприклад, якщо яйця стоять влітку на ринку під прямими сонячними променями, звісно, їх краще не купувати».

Крім цього, ви можете додатково перевірити яйце на свіжість ще й удома:

1) Під час смаження білок швидко, майже як вода, розтікся – яйце несвіже. Бо свіжий білок густий і майже не розтікається.

2) Жовток після варіння став дуже-дуже білястим. Це означає, що жовток несвіжий. Бо свіжий жовток має бути жовтого кольору.

Перепелиные яйца в картонной упаковке

За допомогою овоскопа можна дізнатися більше про свіжість перепелиних яєць. Овоскоп – це апарат із отвором, через який спрямовано промінь світла: в отвір вставляють яйце, світло просвічує його наскрізь. Такий апарат можна створити вдома, зробивши в картоні дірку, а з іншого боку розташувати лампу. Потім подивіться на яйце крізь світло:

  • Якщо жовток у центрі – яйце свіже.
  • Велика повітряна камера – яйце не першої свіжості.
  • Жовток зміщений у бік або поруч зі шкаралупою – яйце теж не дуже свіже і почало підсихати.

Забарвлення перепелиних яєць – сіре і плямисте – залишилося з того часу, коли перепели були дикими і ховали свої яйця в траві та камінні. І цей колір з’явився в процесі природного виживання для того, щоб їх замаскувати. Форма залежить від породи перепелів. Адже їх чимало: японські перепели, мармурові, чорні британські, перепели породи фараон… І у всіх є невеликі відмінності у формі та забарвленні яєць. На смакових якостях і користі це не позначається.

Перепелині яйця продають у різних упаковках. У кожної з упаковок свої переваги. Пластикова захистить від вологи і допомагає надійніше зберегти яйця при транспортуванні, зате паперова дасть яйцям можливість «дихати», тобто забезпечить доступ повітря.

Video: Перепелині яйця: користь і міфи

Перепелині яйця: користь, калорійність, алергія - експерти Все Буде Добре розповіли, чим корисні перепелині яйця, і розібрали 5 головних міфів про них