PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImRvYnJlLnN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo=

Як вибрати черешню, щоб не отруїтися

03.07.2018

Сезон черешні в розпалі. Але чи знаєте ви, як вибирати ці соковиті та дуже корисні плоди? І що ще потрібно знати про черешню перед тим, як з’їсти її? Експерт шоу «Все буде добре» Костянтин Грубич розповів, як вибрати черешню правильно, щоб не отруїтися.

Черешня – лікувальна ягода. Це було відомо ще античним ескулапам, які прописували черешневий сік від запалення шлунка. Ця ягода насичена корисними речовинами – вони омолоджують організм і підвищують імунітет. Вона низькокалорійна і не викликає печію, як вишня. Дуже корисна черешня для нирок і шлунково-кишкового тракту. Її постійне вживання – це запорука здорових судин і серця. А ще черешня дарує бадьорість, гарний настрій і красу шкіри, через що її активно використовують в косметології.

Читайте також: Черешнева дієта: як схуднути за допомогою ягоди

«Багато людей не підозрюють, що черешня (особливо певні її сорти) може бути серйозним алергеном, – каже Костянтин Грубич. – Або що у цієї ягоди є норма споживання, перевищивши яку можна заробити масу неприємних відчуттів (здуття, розлад шлунка, діарея). І що черешня може бути насичена хімікатами, небезпечними для людини. Про черв’яків я взагалі мовчу…»

Сорти черешні

Всю черешню можна поділити на 3 види: ранньостигла (кінець травня – початок червня), середньостигла (червень) і пізньостигла (липень).

«Травнева» («Скороспілка»)

Скороспелка

Скороспілка

25–30 травня. Плоди середньої крупності – 5 г (як 25-копійчана монета в діаметрі), округло-серцеподібної форми, червоного кольору, кисло-солодкого смаку.

«Мелітопольська рання»

Мелитопольская ранняя

Мелітопольська рання

25–31 травня. Плоди середні, одного розміру, плоскі, злегка горбисті. Шкірочка тонка, міцна, червона, блискуча, легко знімається. М’якоть червона, з білими прожилками, середньої твердості, соковита, солодкого смаку з легкою кислинкою.

Читайте також: Сирний мус із черешнею від кухаря Марини Шевченко

«Присадибна»

Преусадебная

Присадибна

1–10 червня. Плоди великі, вага – 6–8 г (як монетка 5 копійок в діаметрі і більше), округло-серцеподібної форми, з яскраво вираженою борозенкою. Основне забарвлення жовте з яскраво-червоним рум’янцем. М’якоть ніжна, соковита, солодка.

«Валерій Чкалов»

«Валерій Чкалов»

1–14 червня. Плоди 6–8 г серцеподібної форми, темно-червоного, майже чорного забарвлення, на верхівці плоду є сіра крапка, в борозенці – горбок. Сік і м’якоть плодів забарвлені в інтенсивний червоний колір, плоди дуже солодкі.

Жовтий, рожевий, яскраво-червоний або темно-бордовий… Виявляється, вибирати черешню можна і потрібно за кольором! Адже у кожного є нюанси. Наприклад, жовті сорти менш алергенні, тому їх можна давати навіть маленьким дітям. Але стережіться – такі сорти дозрівають в пору активності плодових мух (з середини літа). Тому майже завжди приховують неприємний сюрприз у вигляді черв’яків. Ягоди рожевого кольору – чемпіони за вмістом вітаміну С. Але найкориснішими все ж вважаються черешні бордового кольору.

Читайте такожВарення з м’яти від Євгена Клопотенка

Як вибрати черешню

Ягода має бути пружною, а не млявою і рихлою. Це гарантія свіжості та соковитості.

На ягоді не має бути тріщин. Інакше купите водянисту, несмачну черешню. Ба більше – у тріщини можуть потрапити збудники гнилі та цвілі.

Жодних цяток гнилі. Черешня – ягода солодка, бродіння відбувається дуже швидко. Одна гнила черешенька сьогодні – і завтра гниллю «захворіють» всі інші. Купуючи черешню, потрібно не посоромитися і запустити руку глибше в тару, де вона лежить, – зачерпнути з серединки або навіть з дна. Перевірити, чи вся черешня така красива, як у верхньому шарі. А якщо все ж попалася з гнилинкою – відразу її ізолювати від здорових ягід.

cheri

Понюхайте черешню, яку хочете купити, – це ще на ринку можна зробити. Вона повинна пахнути свіжістю і солодкістю. Якщо пахне кислим вином (і дріжджами) – значить, почався процес бродіння, який черешню зіпсував. Здуття живота, «бурчання» і навіть болі в шлунку – ось до чого може призвести вживання таких ягід.

Читайте також: Сорбет з черешні: рецепт

Черешня має бути глянсовою, а не матовою. І ніякого білого нальоту.

Тьмяний колір і білі плями можуть означати обробку хімікатами-пестицидами. Ними обприскують черешню, щоб їй не шкодили комахи, а також грибок. Але багато з цих хімікатів небезпечні і для людини. Шкірка у черешні тонка, а тому хімія легко проникає в м’якоть. Тож будьте уважні.

Визначити хімічні домішки легко і в домашніх умовах. Цей метод називається «проба варінням», його часто використовують фахівці ветеринарно-санітарної експертизи. 50–100 грамів черешні потрібно залити окропом, накрити кришкою і залишити на хвилину. Після цього зняти кришку і понюхати – якщо запах залишився «природним», значить, ягода чиста. А якщо ви відчули аромат не черешневий, а хімічний, таку черешню краще не їсти. Однак бувають винятки. Черешня з Мелітополя і Криму пахне йодом, але при цьому вона дуже смачна і корисна. Просто це її особливість, адже ґрунт і повітря в приморських регіонах насичені йодом. Тож обов’язково питайте у продавця – звідки черешня.

Перевірку на нітрати проводять на сертифікованих ринках. І ви можете вимагати підсумок цієї перевірки у продавця. Але краще все ж перестрахуватися. Щоб позбутися нітратів, промийте плоди 2–3 хвилини під проточною гарячою водою і помістіть у воду з сіллю на 15–30 хв (1 ч. л. на літр). Цей метод, до речі, і черв’яків допомагає позбутися.

Як їсти черешню

zereznВживати черешню варто невеликими порціями по 200–300 г (півтори  грановані склянки, приблизно одна повна жменя) можна по кілька разів на день, але головне – не кілограм за один раз. Інакше разом із задоволенням від трапези отримаєте неприємні відчуття і здуття живота. Черешня в великих кількостях – дуже сильне проносне. Найкраще їсти черешню в сирому вигляді, і не на десерт, а перед основним прийомом їжі. Або як самостійну страву-перекус. Крім того, слід пам’ятати, що цю ягоду не варто вживати, якщо у вас цукровий діабет або порушення прохідності кишечника.

Читайте також: Малиновий чизкейк: дієтичний рецепт без випікання

Як зберігати черешню

Зберігати свіжу черешню можна в холодильнику до 3 тижнів. Щоб вона не пропала, видаліть хвостики (сік не витече) і – в баночку з кришкою. На дно покладіть вимите і добре висушене листя черешні, зверху – добре промиту і просушену ягоду. Далі чергуйте шари листя / ягоди. З усіх сортів краще за все зберігаються «Сільвія» (кілька тижнів може прожити в холодильнику, не втрачаючи якості та смаку). Дозріває «Сільвія» в кінці червня (середньостигла).

sushenaya_chereshnyaМожна заготовити черешню на зиму. Один з найпростіших способів – це сушка. Ягоди бланшують 2–8 хвилин в гарячій воді, після чого відразу ж охолоджують у холодній і розкладають в один шар на сито. Починають сушити в духовці на деку за температури 60–65 ˚С, а коли плоди підв’яляться, температуру підвищують до 80–85˚С.

Заморожувати краще черешню середньостиглих або пізньостиглих сортів. По-перше, ранню черешню заморожувати шкода – ще не наїлися досхочу. По-друге, вона гірше переносить заморозку. Щодо технології: тут важливо, щоб з ягід вийшла зайва рідина. Помили, але не поспішайте заморожувати – просушіть паперовим рушником і дайте трохи полежати, щоб непотрібна вода стекла. Кісточки можна діставати, а можна і не чіпати – якщо ви, наприклад, плануєте компот з цієї черешні варити. Висохла черешня – розкладаємо по пакетиках або контейнерах пластикових, невеликих і порційних, адже заморожувати повторно не можна. І обов’язково дату заморозки вказати – черешня зберігається в такому вигляді в середньому 6 місяців (без кісточок – 8 місяців).

Читайте більше цікавих новин у Viber Все буде добре

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: