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
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImRvYnJlLnN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo=

Що потрібно знати про баклажани? Поради Андрія Бабаєва

Все буде добре

Літнє меню неможливо уявити без баклажанів. Однак мало хто знає, що часом звичні «синенькі» зберігають в собі не тільки корисні властивості, а й небезпечні речовини. Про це більше розповів інженер-технолог Андрій Бабаєв. Читайте, як правильно вибирати баклажани, і дивіться відео.

Fresh eggplant in grey basket on blue wooden table.Rustic background. Top view. Copy space. Vegan vegetable.

Найчастіше, купуючи на ринку або в магазині баклажани, люди керуються принципом «чим вони стигліші, тим корисніші», а даремно. Якраз в добре дозрілих овочах зазвичай накопичується найшкідливіша отрута – соланін, здатний викликати галюцинації, помутніння розуму, а також спазм м’язів. Особливо висока концентрація його міститься в насінні.

Щоб убезпечити себе від сумних наслідків вживання баклажанів, необхідно звертати увагу на ті «синенькі», які злегка не дозріли. Розглянемо докладніше ще кілька важливих моментів.

Читайте також: Місячний календар садівника-городника на липень 2018 року

Як вибирати баклажани

Визначити «правильні», смачн іта корисні овочі допоможуть такі поради.

  1. Звертайте увагу на плодоніжку. Вона повинна бути зеленою і гладкою. Потемніла і зморщена плодоніжка говорить про те, що баклажан був зірваний давно і лежить на прилавку вже котрий день.
  2. Про отруту, що встигла накопичитися, свідчитимуть коричневі плями на плоді, його сухість і відсутність глянцевого блиску.
  3. Про те, що «синенькі» несвіжі, також вкажуть вм’ятини, які не відновлюються після натискання.

Період технічної стиглості – ідеальний час для вживання баклажана в їжу. Визначити, коли ж настав «той самий момент», досить нескладно. Зазвичай такі овочі мають темно-фіолетовий (але не чорний!) колір і середній розмір.

Woman customer buying organic eggplant in shop

Пам’ятайте «золоте» правило: «синенькі» обов’язково мають бути важкими. Приблизна вага середнього баклажана становить 200 г, довжина – 1820 см, а діаметр – 78 см.

Внутрішній вигляд овоча також розповість про нього багато. Розріжте баклажан і роздивіться насіння. Якщо воно темно-коричневого кольору – плід однозначно перезрів. Краще відмовтеся від споживання його в їжу. Виріжте м’якоть і почекайте 30 секунд: якщо вона стане бурого кольору, терміново відправляйте у смітник.

Для більшої певності виконайте таку процедуру: занурте «синенькі» на півгодини в холодну підсолену воду і потім промийте. Рідина допоможе знизити концентрацію отрути в овочах.

Читайте також: Салати: топ-10 рецептів на літо з сезонних продуктів

Як визначити кількість нітратів в баклажанах

На жаль, соланін – не єдина небезпека, яка чатує на людину при виборі плода. Не менш шкідливі й засоби, якими обробляють баклажани в боротьбі з комахами. Тому обов’язково зберігайте тільки ретельно вимиті овочі.

Eggplant slices on cutting board on wooden background

Визначити надмірну кількість нітратів можна з допомогою невираженого запаху плодів, а також характерної судинної тканини внутрішньої частини баклажана. Найчастіше шкідливі речовини накопичуються в ділянці ніжки овоча, тому краще утриматися від вживання її в їжу. Знизити кількість нітратів допоможе варіння баклажанів. Очищені овочі покладіть в киплячу воду на 15 хвилин. Потім посоліть рідину і злийте її.

І наостанок, пам’ятайте: темно-фіолетові плоди більш збагачені корисними властивостями, ніж, наприклад, світлого кольору. Однак і вміст соланіну в них набагато вищий. Найоптимальніший варіант – це синьо-чорні довгасті недостиглі плоди. У них зазвичай мало насіння, та й на смак вони досить ніжні. Такі овочі сприяють зниженню рівня холестерину в крові, є чудовою профілактикою атеросклерозу і серцево-судинних захворювань. Відмовитися ж від баклажанів варто в тому випадку, якщо ви страждаєте розладом стравоходу: овочі можуть викликати виразку або гастрит.

Більше корисного про баклажани дізнаєтеся з відео:

Video: Що потрібно знати про баклажани? Поради Андрія Бабаєва

Як вибрати баклажани, розповідає наш експерт. Все про те, як вибирати баклажани без нітратів і шкідливих речовин, читайте в матеріалі.

Читайте більше цікавих новин у Viber Все буде добре

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: