PCEtLVN0aWNreSBMZWZ0LS0+DQoNCjwhLS0gPHN0eWxlID4gDQouZXhhbXBsZV9yZXNwb25zaXZlXzQgeyB3aWR0aDogMTYwcHg7IGhlaWdodDogNjAwcHg7IHBvc2l0aW9uOmZpeGVkOyBsZWZ0OjA7IH0NCkBtZWRpYShtaW4td2lkdGg6IDEzNDBweCkgeyAuZXhhbXBsZV9yZXNwb25zaXZlXzQgeyB3aWR0aDogMTYwcHg7IGhlaWdodDogNjAwcHg7ICBwb3NpdGlvbjpmaXhlZDsgbGVmdDowO319DQpAbWVkaWEobWluLXdpZHRoOiAxNTAwcHgpIHsgLmV4YW1wbGVfcmVzcG9uc2l2ZV80IHsgd2lkdGg6IDI0MHB4OyBoZWlnaHQ6IDYwMHB4OyAgcG9zaXRpb246Zml4ZWQ7IGxlZnQ6MDt9fQ0KQG1lZGlhKG1pbi13aWR0aDogMTYyMHB4KSB7IC5leGFtcGxlX3Jlc3BvbnNpdmVfNCB7IHdpZHRoOiAzMDBweDsgaGVpZ2h0OiA2MDBweDsgIHBvc2l0aW9uOmZpeGVkOyBsZWZ0OjA7fX0NCjwvc3R5bGU+IC0tPg0KDQo8IS0tIDxzY3JpcHQgYXN5bmMgc3JjPSIvL3BhZ2VhZDIuZ29vZ2xlc3luZGljYXRpb24uY29tL3BhZ2VhZC9qcy9hZHNieWdvb2dsZS5qcyI+PC9zY3JpcHQ+IC0tPg0KPCEtLSBleGFtcGxlX3Jlc3BvbnNpdmVfMyAtLT4NCg0KPCEtLSA8aW5zIGNsYXNzPSJhZHNieWdvb2dsZSBleGFtcGxlX3Jlc3BvbnNpdmVfNCINCiAgICAgc3R5bGU9ImRpc3BsYXk6aW5saW5lLWJsb2NrIg0KICAgICBkYXRhLWFkLWNsaWVudD0iY2EtcHViLTIwNzA4OTAyNTYzMzc3NjUiDQogICAgIGRhdGEtYWQtc2xvdD0iMzkxODM2OTIwMyI+PC9pbnM+IC0tPg0KPCEtLSA8c2NyaXB0Pg0KKGFkc2J5Z29vZ2xlID0gd2luZG93LmFkc2J5Z29vZ2xlfHwgW10pLnB1c2goe30pOw0KPC9zY3JpcHQ+IC0tPg0KDQo8IS0tIC81ODMwMjg0NC9TTERTX1NUQl9TdGlja3lfTGVmdCAtLT4NCjxzdHlsZT4NCi5leGFtcGxlX3Jlc3BvbnNpdmVfNCB7IHdpZHRoOiAxNjBweDsgaGVpZ2h0OiA2MDBweDsgcG9zaXRpb246Zml4ZWQ7IGxlZnQ6MDsgfQ0KQG1lZGlhKG1pbi13aWR0aDogMTM0MHB4KSB7IC5leGFtcGxlX3Jlc3BvbnNpdmVfNCB7IHdpZHRoOiAxNjBweDsgaGVpZ2h0OiA2MDBweDsgIHBvc2l0aW9uOmZpeGVkOyBsZWZ0OjA7fX0NCkBtZWRpYShtaW4td2lkdGg6IDE1MDBweCkgeyAuZXhhbXBsZV9yZXNwb25zaXZlXzQgeyB3aWR0aDogMjQwcHg7IGhlaWdodDogNjAwcHg7ICBwb3NpdGlvbjpmaXhlZDsgbGVmdDowO319DQpAbWVkaWEobWluLXdpZHRoOiAxNjIwcHgpIHsgLmV4YW1wbGVfcmVzcG9uc2l2ZV80IHsgd2lkdGg6IDMwMHB4OyBoZWlnaHQ6IDYwMHB4OyAgcG9zaXRpb246Zml4ZWQ7IGxlZnQ6MDt9fQ0KPC9zdHlsZT4NCjxzY3JpcHQ+DQpnb29nbGV0YWcuZGVmaW5lU2xvdCgnLzU4MzAyODQ0L1NMRFNfU1RCX1N0aWNreV9MZWZ0JywgW1szMDAsIDYwMF0sIFsyNDAsIDYwMF0sIFsxNjAsIDYwMF1dLCAnZGl2LWdwdC1hZC0xNTQxNjc2MjQ3Nzc2LTAnKS5hZGRTZXJ2aWNlKGdvb2dsZXRhZy5wdWJhZHMoKSk7DQo8L3NjcmlwdD4NCjxkaXYgaWQ9J2Rpdi1ncHQtYWQtMTU0MTY3NjI0Nzc3Ni0wJyBjbGFzcz0iZXhhbXBsZV9yZXNwb25zaXZlXzQiPg0KPHNjcmlwdD4NCmdvb2dsZXRhZy5jbWQucHVzaChmdW5jdGlvbigpIHsgZ29vZ2xldGFnLmRpc3BsYXkoJ2Rpdi1ncHQtYWQtMTU0MTY3NjI0Nzc3Ni0wJyk7IH0pOw0KPC9zY3JpcHQ+DQo8L2Rpdj48IS0tU3RpY2t5IFJpZ2h0LS0+DQoNCg0KPCEtLSA8c3R5bGUgPg0KLmV4YW1wbGVfcmVzcG9uc2l2ZV8yIHsgd2lkdGg6IDE2MHB4OyBoZWlnaHQ6IDYwMHB4OyBwb3NpdGlvbjpmaXhlZDsgcmlnaHQ6MDsgfQ0KQG1lZGlhKG1pbi13aWR0aDogMTM0MHB4KSB7IC5leGFtcGxlX3Jlc3BvbnNpdmVfMiB7IHdpZHRoOiAxNjBweDsgaGVpZ2h0OiA2MDBweDsgIHBvc2l0aW9uOmZpeGVkOyByaWdodDowO319DQpAbWVkaWEobWluLXdpZHRoOiAxNTAwcHgpIHsgLmV4YW1wbGVfcmVzcG9uc2l2ZV8yIHsgd2lkdGg6IDI0MHB4OyBoZWlnaHQ6IDYwMHB4OyAgcG9zaXRpb246Zml4ZWQ7IHJpZ2h0OjA7fX0NCkBtZWRpYShtaW4td2lkdGg6IDE2MjBweCkgeyAuZXhhbXBsZV9yZXNwb25zaXZlXzIgeyB3aWR0aDogMzAwcHg7IGhlaWdodDogNjAwcHg7ICBwb3NpdGlvbjpmaXhlZDsgcmlnaHQ6MDt9fQ0KPC9zdHlsZT4gLS0+DQo8IS0tIDxzY3JpcHQgYXN5bmMgc3JjPSIvL3BhZ2VhZDIuZ29vZ2xlc3luZGljYXRpb24uY29tL3BhZ2VhZC9qcy9hZHNieWdvb2dsZS5qcyI+PC9zY3JpcHQ+IC0tPg0KPCEtLSBleGFtcGxlX3Jlc3BvbnNpdmVfMiAtLT4NCjwhLS0gPGlucyBjbGFzcz0iYWRzYnlnb29nbGUgZXhhbXBsZV9yZXNwb25zaXZlXzIiDQogICAgIHN0eWxlPSJkaXNwbGF5OmlubGluZS1ibG9jayINCiAgICAgZGF0YS1hZC1jbGllbnQ9ImNhLXB1Yi0yMDcwODkwMjU2MzM3NzY1Ig0KICAgICBkYXRhLWFkLXNsb3Q9IjMzNDA3NDk2ODMiPjwvaW5zPiAtLT4NCjwhLS0gPHNjcmlwdD4NCihhZHNieWdvb2dsZSA9IHdpbmRvdy5hZHNieWdvb2dsZXx8IFtdKS5wdXNoKHt9KTsNCjwvc2NyaXB0PiAtLT4NCg0KPCEtLSAvNTgzMDI4NDQvU0xEU19TVEJfU3RpY2t5X1JpZ2h0IC0tPg0KPHN0eWxlPg0KLmV4YW1wbGVfcmVzcG9uc2l2ZV8yIHsgd2lkdGg6IDE2MHB4OyBoZWlnaHQ6IDYwMHB4OyBwb3NpdGlvbjpmaXhlZDsgcmlnaHQ6MDsgfQ0KQG1lZGlhKG1pbi13aWR0aDogMTM0MHB4KSB7IC5leGFtcGxlX3Jlc3BvbnNpdmVfMiB7IHdpZHRoOiAxNjBweDsgaGVpZ2h0OiA2MDBweDsgIHBvc2l0aW9uOmZpeGVkOyByaWdodDowO319DQpAbWVkaWEobWluLXdpZHRoOiAxNTAwcHgpIHsgLmV4YW1wbGVfcmVzcG9uc2l2ZV8yIHsgd2lkdGg6IDI0MHB4OyBoZWlnaHQ6IDYwMHB4OyAgcG9zaXRpb246Zml4ZWQ7IHJpZ2h0OjA7fX0NCkBtZWRpYShtaW4td2lkdGg6IDE2MjBweCkgeyAuZXhhbXBsZV9yZXNwb25zaXZlXzIgeyB3aWR0aDogMzAwcHg7IGhlaWdodDogNjAwcHg7ICBwb3NpdGlvbjpmaXhlZDsgcmlnaHQ6MDt9fQ0KPC9zdHlsZT4NCjxzY3JpcHQ+DQpnb29nbGV0YWcuZGVmaW5lU2xvdCgnLzU4MzAyODQ0L1NMRFNfU1RCX1N0aWNreV9SaWdodCcsIFtbMjQwLCA2MDBdLCBbMzAwLCA2MDBdLCBbMTYwLCA2MDBdXSwgJ2Rpdi1ncHQtYWQtMTU0MTY3NTgyNDg0OC0wJykuYWRkU2VydmljZShnb29nbGV0YWcucHViYWRzKCkpOw0KPC9zY3JpcHQ+DQo8ZGl2IGlkPSdkaXYtZ3B0LWFkLTE1NDE2NzU4MjQ4NDgtMCcgY2xhc3M9ImV4YW1wbGVfcmVzcG9uc2l2ZV8yIj4NCjxzY3JpcHQ+DQpnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCdkaXYtZ3B0LWFkLTE1NDE2NzU4MjQ4NDgtMCcpOyB9KTsNCjwvc2NyaXB0Pg0KPC9kaXY+
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImRvYnJlLnN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo=

Як вибрати та приготувати кукурудзу

Все буде добре

Як вибрати кукурудзу – важливе питання, адже вона стає причиною щочетвертого отруєння. Тому куплену на вулиці варену кукурудзу, як і будь-яку іншу їжу, яку готував невідомо хто й невідомо як, краще не вживати. Харчовий технолог Андрій Бабаєв радить купувати свіжу кукурудзу та готувати її самостійно! Як вибрати кукурудзу правильно, як її приготувати і що ще потрібно знати про «царицю полів», він розповів у студії «Все буде добре».

Більше на тему: Кукурудзяний суп: покроковий рецепт приготування

кукурузаКукурудзу дуже люблять не тільки люди, а й грибки, які спричиняють багатьох хвороб цієї культури. Наприклад, «пухирчаста сажка» зароджується на початках з блідої припухлої слизової плями, яка пізніше проявляється у вигляді здуття на зерні. А «фузаріоз» – це рожева гниль, яка розвивається зверху на качані у вигляді білого нальоту з рожевими спорами (уражені зерна стають бурого кольору, легко кришаться). При «бактеріозі» на зернах з’являються маленькі вдавлені плями блідо-сірого кольору, які пізніше набувають жовтуватого чи бурого окрасу. Цвілеві грибки виділяють мікотоксини, що викликають у людини отруєння. Тому зіпсовану кукурудзу їсти не можна ні в якому вигляді, а треба викидати.

Як не отруїтися кукурудзою

Зазирніть під листя. Якщо кукурудза заражена грибком, на качані будуть плями: жовтувато-зелені, сірувато-зелені, рожеві, білі, бурі або іншого кольору. Як правило, місця ураження зосереджені на верхівці качана, між рядів зерен – їх буде легко побачити. Темні плями і крапки (як на листках, так і на зернах) – теж показник наявності грибків.

кукуруза-4626-х-3701-рхПеревірте на наявність пошкоджень. Кукурудзу, яка вже пошкоджена комахами або птахами, купувати не варто. Це пов’язано з тим, що бактерії та грибки найбільш інтенсивно розмножуються там, де є пошкодження.

Не купуйте кукурудзу, яка має різкий і їдкий синтетичний запах. Таку кукурудзу можуть продавати в місцях стихійної торгівлі або уздовж доріг. Запах свідчить про те, що кукурудза недавно була оброблена пестицидами, а значить, зривати її було не можна. Пестициди, якими обробляють зерна кукурудзи, токсичні для людини – навіть їдкий запах, потрапляючи через дихальні шляхи, може викликати запалення слизової і алергічні реакції.

Більше на тему: Як вибрати огірки для консервації та салату

Як вибрати кукурудзу правильно

Початок має бути невеликого розміру, з долоню.

Обов’язково в листі (в «одязі»). Такий початок захищений, а листя довше зберігає його свіжим, тому зерна не висохнуть завчасно. Віддайте перевагу качанам, на яких збереглися свіжі листочки. Визначити молоду кукурудзу допоможуть яскраво-зелені листочки і трохи вологі прохолодні «вусики» (рильця).

кукурузаЗерна мають бути щільно «набиті», прилягати одне до одного і бути рівного кремового або жовтого відтінку.

Якщо листя почали жовтіти, значить, зірвана кукурудза давно і вже могла встигнути втратити частину своєї соковитості. Свіжа кукурудза зберігається 2-3 дні в сухому місці (у вологому середовищі можуть розвиватися грибки).

Тест на стиглість: біля самої основи натискаємо нігтем на одне з зерняток – якщо воно виявилося м’яким, а також виступив сік, значить, все в повному порядку – це молода, молочна кукурудза.

Чим жорсткіше і сухіше насіння, тим більш зрілий і старий початок. Ступінь зрілості кукурудзи впливає не тільки на час приготування, але і на смакові якості продукту. Справа в тому, що при висиханні кукурудзи цукор всередині зерен починає перетворюватися на крохмаль, що позбавляє її аромату та солодкості.

Більше на тему: Як вибрати ідеальні томати для консервації на зиму

Як правильно зберігати кукурудзу

Свіжий кукурудзяний качан має зберігатися в холодильнику максимум 48 годин, заморожений в морозилці – максимум до півроку. Щоб заморозити кукурудзяні качани, їх можна попередньо злегка відварити. Це також зменшить термін приготування в подальшому.

Секрети приготування кукурудзи

1268173658_1Як зварити кукурудзу? У нас продають два сорти кукурудзи: кормову та харчову. Кормова (або ж товарна) призначена на корм домашнім тваринам, але людині не протипоказана. Початок кормової кукурудзи зростає в довжину, тому розмір їх зазвичай значний. Значно відрізняє кормову кукурудзу від харчової колір зерен. У кормової він яскраво-жовтий, часом насичено помаранчевий. Свіжа кормова кукурудза має жорстке зернятко. Харчова (або ж цукрова) вирощується для вживання в їжу людиною. Початки цукрового сорту – товсті та короткі. Зерна налиті, досить великі, молочного кольору або блідо-жовтого, м’які та солодкі.

Скільки варити кукурудзу в качанах, залежить від сорту. Цукрова – м’якіша і солодка, вариться 10-15 хв., максимум 30. Кормова – 2-3 години або більше. До речі, запам’ятайте: кукурудзу варто варити з листям, але без солі, від неї зерна черствіють. Після приготування кукурудзу краще змастити вершковим маслом і сіллю. Це приголомшливо смачно.

Більше на тему: Мексиканський суп з кукурудзою: покроковий рецепт приготування

кукурузаШвидкий спосіб зварити кукурудзу: беремо паперовий кухонний рушник (серветку) і змочуємо у воді, обертаємо їм кукурудзяний качан і відправляємо в мікрохвильовку на 5-8 хвилин.

Кукурудзу також можна випікати. Як запекти кукурудзу? Наприклад, спробуйте зробити так: очищену кукурудзу загортаєте у фольгу зі шматочком вершкового масла, викладаєте на деко, ставите в розігріту духовку і випікаєте при 200-220 градусах від 10 до 20 хв. Зерна при цьому не сушаться, а кукурудза має приголомшливий смак!

Більше порад і секретів від Андрія Бабаєва, як вибрати і приготувати кукурудзу, дивіться на відео:

Video: Як вибрати та приготувати кукурудзу

к вибрати кукурудзу, щоб не отруїтися? Розповідаємо, як правильно вибрати кукурудзу, яка швидко приготується, вийде смачною і не зашкодить

Дивіться онлайн нові випуски Все буде добре 2018

Читайте більше цікавих новин у Viber Все буде добре