PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImRvYnJlLnN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo=

Як вибрати солодкий та корисний гарбуз

17.09.2018

Харчовий технолог Андрій Бабаєв розповів, як вибрати найсмачніший, найкорисніший гарбуз, який пролежить у вас майже до літа! Дізнайтеся більше: історію походження, види і корисні властивості. Вибрати гарбуз не складно, знаючи всі тонкощі та характеристики. До того ж скоро Хелловін! Як вибрати стиглий гарбуз, читайте в нашому матеріалі.

Вчені досі сперечаються про те, де і коли вперше почали вживати гарбуз. Але відомо, що він був особливо популярним серед ацтеків – індіанців, які жили на території сучасної Мексики. Пізніше потрапив у Європу і став улюбленцем не тільки кухарів, але художників, а також літераторів.

Гарбуз є справжньою знахідкою для лікарів і дієтологів. Його рекомендують як ефективний допоміжний засіб при лікуванні захворювань нирок, серцево-судинної системи, для підвищення імунітету і дієтичного харчування. А вміст вітаміну Е дозволяє використовувати гарбуз в косметології для боротьби з недоліками шкіри, подразненнями і запаленнями.

Більше на тему: Страви з гарбуза: топ-10 смачних рецептів

МУСКАТНИЙ ГАРБУЗ

8-1121

Гарбуз цього виду має соковиту, солодку м’якоть з приголомшливим горіховим ароматом та присмаком. Він дуже солодкий, ніби мед, тому багато господинь роблять з них десерти, навіть не додаючи цукор.

Ще гарбуз мускатного виду – це джерело вітамінів. М’якоть насичено-оранжевого кольору свідчить  про високий вміст каротиноїдів, саме вони в організмі людини перетворюються в вітамін А, що є необхідним елементом для нормального зору.

Розрізаний кубиками гарбуз краще не купувати. По-перше, через те, що його могли розрізати в антисанітарних умовах і на м’якоті може бути багато бактерій, наприклад, сальмонела або кишкова паличка. По-друге, у гарбуза є два найлютіші вороги – це грибкові захворювання, молочна роса і антракноз. Якщо гарбуз ними захворів – його м’якоть буде дуже несмачною і гіркою.

Перша і головна ознака, яка допоможе безпомилково визначити вид гарбуза, – це витягнута форма. У мускатного виду гарбузів вона може бути овальна, циліндрична. Гарбузи цього виду часто потовщуються ближче до квітки, саме в цій частині у них міститься насіння. На жаль, мускатні гарбузи не зберігаються довго. Вони будуть максимально смачними і корисними до грудня. Друга ознака, за якою можна відрізнити мускатний вид гарбузів, – це шкірка. У мускатних гарбузів вона відносно тонка, легко ріжеться ножем. І ще, якщо у вас на руках залишається восковий наліт – вам пощастило. Для гарбузів штучний парафін не використовують.

Плодоніжка у мускатною гарбуза тонка, розширюється біля шкірки, з п’ятьма неглибокими гранями, чимось нагадує Ейфелеву вежу. Гарбуз без хвостика краще не купувати! Якщо риба псується з голови, то гарбуз починає гнити саме з хвостика-плодоніжки. До речі, є ще одна хитрість. Якщо ви хочете зберегти гарбуз якомога довше, ставте її хвостиком догори. Оскільки на підлозі часто вологість вища, часто через це загниває хвостик, і в підсумку – весь гарбуз.

Більше на тему: Ліза Глинська розповіла про корисні властивості гарбуза

ВЕЛИКОПЛІДНИЙ ГАРБУЗ

574

Цей вид гарбузів зберігається найдовше, з часом м’якоть стає тільки смачнішою. Тому що відразу після збирання врожаю у великоплідних гарбузах багато крохмалю, який при тривалому зберіганні перетворюється на цукор. Тому свіжозібрані великоплідні гарбузи несмачні, а ось взимку вони стають набагато солодшими.

Характерні ознаки –  форма. У великоплідних гарбузів вона округла, плеската. Саме такий гарбуз ми собі уявляємо, коли говоримо про Хелловін. Він може бути різних кольорів – сірого, зеленого, синюватого, помаранчевого. У великоплідних гарбузів плодоніжка циліндрична, округла, без граней (іноді бувають сорти і з декількома гранями).

Краще не купувати дуже великі гарбузи не тільки тому, що в розрізаному вигляді вони довго не зберігаються, а й тому, що чим більший гарбуз, тим менш солодка м’якоть. Найкраще купувати гарбуз вагою 35 кг.

ТВЕРДОКОРИЙ ГАРБУЗ

00030487

У гарбузів цього виду найкорисніше та найсмачніше насіння, їх набагато більше, ніж в попередніх видах. До того ж у насіння твердокорого гарбуза дуже тонка, зовсім не жорстка оболонка, тому зернятко дуже соковите і легко чиститься. Також в насінні твердокорого гарбуза дуже багато корисних мікро- і макроелементів.

Дієтологи рекомендують з’їдати в день близько 30 г гарбузового насіння. Це приблизно 3 ст. ложки. У них міститься дуже багато цинку, заліза і фосфору, які корисні для шкіри, імунітету та роботи мозку.

Існує спеціальний сорт твердокорого гарбуза, який називається «Голонасінний» – в насінні такого гарбуза взагалі немає панцира, тому їх зовсім не потрібно чистити. Цей гарбуз зберігається недовго, через те, що в насінні дуже тонка оболонка і воно швидко починає проростати. Через це смак гарбуза стає гіркуватим. Тому з таких гарбузів потрібно швидше збирати насіння і робити з м’якоті заготовки.

Більше на тему: Консервований гарбуз: рецепт 

Гарбузи твердокорого виду мають прісну, несолодку м’якоть. Тому такий гарбуз чудово підійде для приготування м’ясних страв і гарнірів. Адже іноді зайва солодкість псує смак і не всім подобається.

Гарбузи твердокорого виду мають форму, схожу на яйце. У них дуже-дуже тверда шкірка, наче кора, яку дуже проблематично розрізати. Плодоніжка твердокорого гарбуза має дуже великі борозенки, межі, і на зрізі вона схожа на зірочку.

Дивіться онлайн нові випуски Все буде добре 2018

Читайте більше цікавих новин у Viber Все буде добре

Video: Як вибрати солодкий та корисний гарбуз

Як вибрати гарбуз? Харчовий технолог радить, як правильно вибрати гарбуз, щоб він був стиглим, корисним та смачним

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: